Само една фирма изкупува тютюн в Кърджалийско

Само една фирма изкупува тютюн в Кърджалийско | StandartNews.com

Кърджали. Започна изкупната кампания на ориенталски тютюн в Кърджалийско. Средните цени са като през миналата година – между 5,50 и 6 лева за килограм. Към днешна дата само една фирма изкупува продукция в района на Кирковско, това е „Михайлидис", съобщиха от кметството в село Бенковски.

В другата родопска община Крумовград, която също е един от големите производители на тютюн, кампанията все още не е стартирала, съобщи Огнян Славянов, който отглежда тютюн в Авренски район. Според него явно фирмите изчакват нареждане от централните си ръководства. Славянов уточни, че до момента нито една фирма не е минала, за да раздаде чулове и кашони.

„Хората се притесняват да не се повтори това, което се случи миналата година. Тогава кампанията стартира в края на декември и началото на януари, а забавянето винаги се отразява на качеството на суровината и изкупната цена", коментира още Огнян Славянов.

По думите му тази година качеството на тютюна е добро и производителите настояват цената за кг ориенталски тютюн да не пада под 6 лв. Той и останалите стопани настояват да имат гаранция за минимални изкупни цени и да се приемат промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, който бе внесен в миналото НС.

В Кърджалийско работят осем търговски фирми, седем от тях обаче все още не са открили изкупната кампания, сред тях са „Сокотаб", „Алайнс уан табако", „Табак – Кърджали", „Миссириан", „Булгартабак – Плевен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай