Сами ще си купуваме газ от борсата

Депутатите приеха на първо четене в пленарна зала необходимите промени в Закона за енергетиката

Сами ще си купуваме газ от борсата | StandartNews.com

Промени в Закона за енергетиката,  които имат за цел да либерализират пазара на природен газ в България и да позволят създаването на независима газова борса, бяха гласувани на първо четене в парламента.  Според новите текстове, всички участници на пазара - добивните предприятия, търговците и потребителите, ще могат да сключват сделки на организирано място за търговия с ясни и единни правила и справедлива цена.

Чрез промените се дава възможност на търговците да реализират допълнителни количества в качеството им на участници, формиращи пазара (маркетмейкъри). Въвежда се и програмата „gas release“, чрез която общественият доставчик освобождава определени количества газ, съответстващи на определен процент от потреблението за всяка предходна година, с цел по-конкурентен пазар на природен газ.

По време на дебата в пленарна зала от БСП изказаха опасения, че няма достатъчно гаранции за недопускане на манипулации при свободната търговия със синьо гориво и дадоха пример с настоящата ситуация на свободната електроенерийна борса. „Искаме да се гарантира, че продажбата ще бъде на прозрачен принцип и че ще има конкурентни цени. Законопроектът е нужен, но сме притеснени“, обясни народният представител от левицата Драгомир Стойнев, цитиран от „Фокус“. Социалистите се въздържаха при гласуването.

Народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов му отговори, че депутатите не са пъдари, за да се занимават с манипулациите на газовата борса. По думите му КЕВР има достатъчно правомощия, за да контролира борсата и заяви категорично, че законът е добър. Ще бъде създадена работна група за обсъждането му между първо и второ четене, в която ще бъдат включени всички заинтересовани страни.

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова либерализацията на пазара на природен газ в България се случва в точния момент. „Може би на всички ни се е искало това да се случи по-рано, но няма как да бъде либерализиран пазарът, щом имаме един-единствен доставчик. Когато те се увеличат, ще има различни условия и конкуренция, което ще е в интерес на потребителите. И смятам, че този момент е назрял сега, защото няма как да търгуваме с нещо, ако не можем да го получим от няколко места“, каза още тя. Петкова заяви, че потребителите на природен газ и дружествата трябва да бъдат спокойни, тъй като не се прави нищо, което да противоречи на техните интереси.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов заяви, че дружеството си е поставило амбициозната задача в рамките на тази година газовата борса да започне да функционира. Той посочи, че „Булгаргаз“ ще играе основна роля за осигуряването на първоначалната ликвидност на природен газ през програмата за освобождаване на количествата. „Водим и преговори с различни големи производители или търговци на природен газ, които вече проявяват интерес за участие в борсовата търговия. И на експертно, и на политическо ниво водим преговори със СОКАР, OMV, a вече имаме и официално заявен интерес от „Колмар“ – швейцарска компания, която е готова да предоставя LNG газ за търговия на борсата“, заяви Малинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай