Събират ДДС по стари договори за лизинг

Налогът за колите ще трябва да се плати до 14 април 2014 г.

Събират ДДС по стари договори за лизинг | StandartNews.com

София. На фирмите с леки коли на лизинг може да се наложи да платят наведнъж ДДС върху останалата за изплащане стойност на автомобила към 1 януари 2014 г. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, които са подготвени от Министерството на финансите.

Целта на промените е да се затвори една вратичка за избягване на ДДС. В момента в закона се прави разграничение при плащането на ДДС в зависимост от това дали договорът за лизинг е оперативен (клиентът само ползва автомобила, като плаща наем), или финансов (след изтичане на договора клиентът има право да придобие автомобила). В първия случай фирмите имат право на данъчен кредит за всяка месечна вноска по лизинга. Във втория случай обаче фирмите трябва да платят ДДС при получаване на лекия автомобил и нямат право на данъчен кредит. Редица фирми през последните години обаче са направили опит да представят финансов лизинг за оперативен, за да си спестят ДДС.

Сега обаче на тях ще се наложи да платят наведнъж ДДС за оставащата за изплащане стойност на автомобила към 1 януари 2014 г. Това правило ще важи за договорите за лизинг, в които "е уговорена опция за прехвърляне на собствеността" на колата, дори автомобилът да е взет на лизинг преди 3-4 години. Данъкът върху оставащите за плащане вноски по лизинга ще трябва да се начисли до 31 март 2014 г., гласят още промените. Така налогът реално ще трябва да се внесе в хазната в срока за подаване на следващата данъчна декларация по ДДС - до 14 април 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай