Събарят летището в Божурище

Събарят летището в Божурище | StandartNews.com

София. Започнало е събарянето на хангарите във военното летище в Божурище. За това алармира зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Вълчев. Очевдци твърдят, че разрушителните дейности са започнали сутринта. От гражданския комитет "За София" също разпространиха позиция, с която настояват за яснота по чие нареждане и защо се разрушават сградите.

"Призовавам всички българи, всички родолюбци, които се чувстват отговорни за историята на България, да отидат на летище Божурище", заяви Велчев, като посочи, че летището е обявено за културен паметник. Депутатът от Атака Станислав Стоилов контрира, че няма такова постановление на Министерския съвет.

Предишния културен министър Вежди Рашидов издаде заповед, с която обяви летището за такъв. През декември миналата година обаче тя беше отменена окончателно от Върховния административен съд.

Собственик на летището е италианския консорциум "Индустриален парк". През май тази година компанията подписа споразумение с Министерството на културата там да бъде създаден музей на авиацията. Първоначалните намерения на италианците обаче бяха да сроят там логистичен център.

Все още няма коментар от собственика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай