С 1,9 млн. тона по-малко пшеница изнесъл ЕС

Раздвижване на пазара предстои, тъй като се забелязва известен спад в активността на руските продавачи, коментират анализатори

С 1,9 млн. тона по-малко пшеница изнесъл ЕС | StandartNews.com
С 1,9 млн. тона се е свил износът на пшеница от ЕС за трети страни. Според данни, публикувани от Еврокомсията, от 1 юли до 11 ноември са изнесени 5,9 млн. тона, в сравнение със 7,8 млн. тона за експорт през същия период на 2017 г. 
Драстичният спад - с 24 на сто, анализаторите обясняват с доминиращото положение на Русия на пазара и високия курс на европейската валута.
Oт няĸoлĸo ceдмици цeнитe нa ocнoвнитe зъpнeни ĸyлтypи нa пaзapитe в Зaпaднa и Цeнтpaлнa Eвpoпa ce ĸoлeбaят в нeoбичaйнo тecни зa ceзoнa гpaници. Πpoдължитeлният цeнoви зacтoй e xapaĸтepeн пpeди вcичĸo зa пaзapa нa пшeницaтa в EC и ce oбяcнявa c paзoчapoвaщитe пoĸaзaтeли в изнoca, ĸoмeнтиpa ѕіnоr.bg.

Графичната ценова картина на европейския житен пазар наистина прилича на хоризонтална права. Котировките на мелничарската пшеница на борсата в Париж през последните две седмици зациклиха в интервал 199,50 - 202,50 евро за тон, а цената на френската пшеница на физическия пазар вече втори месец се движи в границите от 196 евро - до 201 евро за тон. 
Според повечето европейски анализатори раздвижване на пазара предстои, тъй като вече се забелязва известен спад в активността на руските продавачи. 

Съгласно данните на руската Федерална митническа служба, през периода 1 юли - 8 ноември страната е натоварила за износ рекордните 18,2 млн. тона пшеница, с 32,4 на сто повече спрямо същия период на 2017 г. 
Компанията ""Трансагент" информира, че през октомври от пристанище Новоросийск за износ са били насочени 1,4 млн. т пшеница, с 11 на сто повече отколкото през септември 2018 г., но в същото време с 6% по-малко, в сравнение с октомври 2017 г.

Заради по-слабата реколта и агресивния износ запасите от пшеница в складовете на руските зърнопроизводители намаляват и към 1 ноември те са 16,53 млн. т, с 25 на сто по-малко в сравнение с 1 ноември миналата година.

Новините от Аржентина също са в подкрепа на цените на европейския пазар. Експертите акцентират върху това, че обилните валежи в тази страна компрометират качеството на пшеницата от новата реколта и вероятно ще рефлектират за забавянето на доставките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай