Рязкото застудяване довело до скок на потреблението на ток

От ЕСО увериха, че електропреносната мрежа е готова да понесе екстремална консумация при рекордно ниски температури...

Рязкото застудяване довело до скок на потреблението на ток | StandartNews.com

Пиково потребление на ток е измерено вчера в страната, съобщи БНТ, като се позова на информация от Енергийния системен оператор (ЕСО). Причините са снеговалежът и рязкото падане на температурите до -5 градуса на отделни места.

От ЕСО увериха, че електропреносната мрежа е готова да понесе екстремална консумация при рекордно ниски температури. Въглищните централи са осигурили нужния студен резерв, ако се наложи допълнително производство на ток. Над 90 млн. са вложени в рехабилитация на мрежата, проверени са над 18 хил. км далекопроводи и е извършена профилактика на 217 подстанции.

„Пиковото потребление беше между 6000 и 6200 мегаватчаса и беше измерено около 18 часа през вчерашния ден. Готов е електроенергийният системен оператор да поеме по-високи товари при екстремални зимни температури. Сключени са всички договори за предоставяне на услугата "студен резерв". През тази година имаме подписани договори за предоставяне на аварийна помощ с преносните оператори на Сърбия на Румъния и на Гърция“, съобщи Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай