Четвъртък,

Рязък скок на кредитите. БНБ взема мерки

От: СТАНДАРТ -
1908
Рязък скок на кредитите. БНБ взема мерки
A
A
A

БНБ ще увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в България, от 0,5% на 1%, обявиха от Централната банка.

Решението на Управителния съвет на БНБ е поради  ускорените  темпове, с които се разширява кредитната активност, особено в сегмента на жилищните кредити.

По последни данни новоотпуснатите и предоговорени ипотеки само от началото на годината до края на месец юли възлизат на 2,7 млрд. лв.

„Наблюдаваните темпове на кредитен растеж създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и за натрупване на циклични рискове, които могат да се проявят в нарастване на обема на необслужваните кредити при евентуален бъдещ спад на икономическата активност. Повишението на равнището на антицикличния буфер има за цел да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките“, казват от  БНБ.

Мярката влиза в сила след 12 месеца – от 1 октомври 2022 г., за да могат банките да имат време да реагират.

Промяната на антицикличния буфер е един от малкото инструменти на парична политика, която БНБ има в условията на фискален борд.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички