Руският газ удари бирата на европейците

Затварят торови заводи, няма CO2

Руският газ удари бирата на европейците | StandartNews.com

Нарастващите сметки за енергия в Европа предизвикват вълна от спиране на производството на големи торови заводи на целия континент, което пък води до смущения за фермерите и производителите на храни и бира. В четвъртък най-голямата компания за торове в света Yara, базирана в Норвегия, обяви 50-процентно съкращаване на производството, позовавайки се на "рекордно високите цени".

Решението беше взето по-малко от 24 часа, след като най-големият британски завод за торове CF Fertilisers UK заяви, че "временно ще спре завода си в Билингъм. По-рано през седмицата два други големи производители на торове в Полша обявиха, че ще преустановят дейността си, съобщи Politico. Торовете са не само жизненоважни за повишаване на почвеното плодородие на културите, но при производството им се образува страничен продукт - CO2, който се използва за газиране на бирата и безалкохолните напитки, за снабдяване на болници при хирургически процедури и за хуманно клане на животни.

Поради тази причина фермерите, производителите на храни и дори собствениците на заведения са силно обезпокоени. Третата по големина пивоварна компания в Полша Carlsberg Polska планира да спре производството на бира почти незабавно,а други пивовари със сигурност ще последват примера ѝ.

Енергоемкият сектор за производство на торове е сред първите тежки производства в Европа, които съкращават производството си на фона на енергийната криза, изострена от инвазията на Москва в Украйна и последвалите западни санкции върху руския нефт и природен газ - необходима съставка за азотните торове. Джейкъб Хансен, ръководител на голямата лобистка група Fertilizers Europe, заяви, че рязкото покачване на цените на газа, които според наблюдателите от бранша ще останат високи поне до края на годината, прави "невъзможно" поддържането на производството. 

Затварянето на предприятия предизвика опасения в множество сектори на храните и напитките.  Британската пивоварна и кръчмарска (пъб) индустрия заяви, че моментът на спирането "не може да бъде по-лош" и "може да доведе до недостиг на бира в цялата страна". Пташинска-Жединак от Carlsberg Polska заяви, че има и по-широки последици отвъд бирата и безалкохолните напитки, тъй като CO2 се използва за производството на продукти като сух лед, който е от съществено значение за запазването на храните при транспортиране и съхранениe.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай