Румъния с голямо решение! Как ще промени страната ни

Свързано е с европейски проект

Румъния с голямо решение! Как ще промени страната ни | StandartNews.com

Много важно решение от северните ни съседи, свързано с бизнеспроект, към който страната ни има пряко отношение.

Румъния е представила проект по европейската програма за военна мобилност за изграждането на моста Гюргево - Русе II. Това е съобщила европейският комисар по транспорта Адина Валян, предаде Agerpres.

Резултатът ще бъде обявен на 15 декември. "Румъния кандидатства с един проект в рамките на поканата за проекти за военна мобилност. Очаквах той да бъде по общата покана за проекти, но този вариант е избран по поканата за военна мобилност, чиито резултати ще мога да обявя на 15 декември", е коментирала тя.  

"Тъй като става въпрос за конкурентна покана за проекти за целия Европейски съюз, чиито победители не са обявени не мога да кажа дали проектът е победител", е допълнила Адина Валян, запитана от журналисти за моста Гюргево - Русе II.

"Това е малко неразбираемо за Европейската комисия. Румъния е кандидатствала за пътен мост с опция за железопътен транспорт. Стойността на предпроектното проучване, за което Румъния е кандидатствала, е 6 млн. евро (11.83 млн. лева)".


Почти две десетилетия след обявяването на проекта България и Румъния започнаха реални действия за изграждането на третия мост над река Дунав, съобщи на 21 септември пресслужбата на българското Министерство на транспорта и съобщенията, цитирана от румънската медия.

Двете страни представиха пред Европейската комисия (ЕК) съвместен проект за предпроектно проучване на втория мост Русе-Гюргево, с което на практика стартира процесът на изграждане на втори комбиниран автомобилен и железопътен мост над Дунав в Русе.

Българският министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков подписа писмо за съвместен ангажимент с румънския министър на транспорта, инфраструктурата и съобщенията Сорин Гриндяну, в което се потвърждава позицията на двете страни, според която проектът е приоритет и двете правителства ще работят към изпълнението му.

Ако проектът бъде одобрен за финансиране, той ще бъде обявен в началото на 2024 г. Графикът предвижда подписване на договор с ЕК до средата на 2024 г. и изпълнение до края на 2026 г., когато двете страни ще решат за местоположението и условия за финансиране на обекта. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
опетков
преди 4 месеца

Цели две години ще се правят проекти, ще се създават комисии и накрая щели да решат дали ще се прави или не и как ще се плаща. Цената на един такъв мост е някъде между 300-400 млн евро, което е напълно по възможностите на двете държави, без никаква помощ от ЕС. За 3-4 години БВП тата на двете държави ще са над 2000 млрд евро и тази сума ще е нищожна.

Откажи
МилиСпомениОтСДС-Чумата
преди 4 месеца

Ще промени страната ни, като ни изпрати още сигани и еврошорошпии.

Откажи