Рубен: Въздействието върху климата - решаващо за цената на кредита

Компании, които не са подготвени за Зелената сделка, по-трудно ще получат финансиране и застраховка

Рубен: Въздействието върху климата - решаващо за цената на кредита | StandartNews.com

 

  • Възможностите за икономически растеж са причина KBC да разширява присъствието си в България
  • Клиентите ще очакват от банките да задаваме тона по линия на устойчивостта
  • Скоро ще стартираме предлагането на пакет от най-добрите ESG фондове в България
  • Бизнесът на Райфайзенбанк България отразява и нашата стратегия "Digital first"
  • Имаме амбиция да утроим размера на портфейла от ВЕИ
  • Предстои да пуснем кредит "Зелена ипотека"

Питър Рубен е кънтри мениджър на KBC Груп в България, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ОББ. Има 30-годишна кариера в KBC Груп, включваща широк спектър от ръководни позиции в цяла Европа. Преди да дойде в България е главен изпълнителен директор на KBC Ирландия, която е първата дигитална банка в белгийската финансова група. Завършил университета в Льовен, Белгия, с магистърска степен по право и MBA от Vlerick Business School, Белгия.

  • Компании, които не са подготвени за Зелената сделка, по-трудно  ще получат финансиране и застраховка, казва Питър Рубен в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Господин Рубен, KBC Group е героят на годината в банковата сфера с присъединяването към групата на пенсионно дружество, както и заради предстоящото сливане с Райфайзенбанк България. С какво България е интересна на KBC Group?

- KBC Group винаги е заявявала своя интерес да засили още повече присъствието си на основните си пазари - Белгия, Чехия, България, Унгария и Словакия. За нас финансовият сектор в България предоставя възможности за развитие, тъй като степента на използваните финансови продукти и услуги е все още по-ниска от тази в Белгия, както и в някои други западноевропейски страни. Също така наблюдаваме стабилни основи на макроикономиката, както и възможности за икономически растеж. Вярваме, че можем да създадем истинска и положителна промяна за нашите клиенти в България, използвайки знанията на международната KBC Group и силата на нашите местни екипи.

- Очаква се след сливането ОББ да стане втората по големина на активите банка у нас след УниКредит Булбанк и преди Банка ДСК.  Какво ще промени това за клиентите?

- Преди да говорим за сливане, трябва да отбележим, че сделката подлежи на регулаторни одобрения. Ако изключим тази условност, Райфайзенбанк България и нейните дъщерни дружества представляват бизнес с отлична репутация и управленски екип. Техният ясен фокус върху иновациите и дигитализацията, съчетан с висока степен на удовлетвореност на клиентите, отразяват и нашата собствена стратегия, позната като "Digital first". Това е уникална възможност за създаване на успешна комбинация от два отлични екипа, избирайки най-добрите продукти и услуги в полза на българските потребители и компании.В основата на мисията на KBC Group е да помагаме на нашите клиенти да растат и да защитават своите финансови интереси. Чрез нашия уникален банково-застрахователен бизнес модел и високото ниво на дигитални иновации, ние предоставяме пълен набор от финансови услуги от световна класа, чрез които клиентите да постигат своите финансови цели. Утвърдихме се като силен играч на пазара, предлагащ пълна гама от банкови, застрахователни, лизингови услуги, както и услуги за управление на активи.През последните няколко години доказахме своя опит във финализирането на подобни интеграции по плавен и ефективен начин. Ние сме напълно ангажирани с тази сделка и ще я осъществим възможно най-добре, след получаване на необходимите регулаторни одобрения. Това означава да гарантираме, че обслужването на клиентите ще бъде в центъра на нашето внимание, както и обединението на структурите на двете компании.

- Банките ще бъдат активен участник в предстоящата трансформация, свързана със "Зелената сделка". Готова ли е ОББ за това и какви ще са приоритетите й?

- В ОББ вярваме, че преминаването към нисковъглеродна икономика е едно от жизненоважните предизвикателства на нашето време. Това е неразделна част от нашата бизнес стратегия. На първо място работим усилено за активно намаляване на собствения ни въглероден отпечатък и въздействието върху климата. Вече намалихме въглеродните си емисии с 56% и сме на път да достигнем намаление със 75% до 2025 г. В допълнение, търсим начини да използваме електричество само от възобновяеми източници, за да станем още по-ефективни в потреблението на хартия и вода. Също така осъзнаваме предизвикателствата, които преходът поставя пред нашите клиенти."Зелената сделка" ще предложи много възможности да помогнем на нашите клиенти да допринесат за успешен преход и ние разработваме решения, които им позволяват да се включат в този преход. Все повече вярвам, че клиентите ще очакват от банките да задаваме тона по линия на устойчивостта и да им помагаме в техния собствен път към устойчиво бъдеще.

- За какво трябва да се готви бизнесът, за да е сигурен, че ще получи финансиране за своите проекти?

- Компаниите ще трябва да могат да измерват въздействието си върху климата и, където е необходимо - да имат специфичен план за действие. ЕС разработва стандартна схема за класификация. Банките, застрахователите и компаниите, управляващи активи, ще трябва да прилагат тези измервания, за да разграничат рисковия профил на техните клиенти по отношение на климата. Това в крайна сметка ще доведе до диференцирано разпределение на капитала. Просто казано - за компании, които са недобре подготвени, ще бъде по-трудно и по-скъпо да получат финансиране и застраховка. Обратното също е валидно.Управлението на този преход е сложно предизвикателство, както за финансовите институции, така и за нашите клиенти. В KBC Group вече започнахме да комуникираме активно тези казуси с клиентите си и скоро ще стартираме нови инициативи, за да ги подпомогнем да направят своя преход.Вярвам, че трябва да гледаме на това като на възможност да преосмислим начина, по който управляваме нашия бизнес. Ние, като компании, имаме решаваща роля за по-устойчиво бъдеще в страната и на планетата.

- Има ли вече ОББ специални предложения за финансиране на покупки и проекти, които са в обсега на "зеления" преход?

- Ние непрекъснато увеличаваме предлагането на ESG продукти, както при инвестициите, така и в кредитирането. KBC Асет мениджмънт има повече от 15 години опит в тази област и след няколко месеца ще стартираме предлагането на пакет от най-добрите ESG фондове в България. На зрелите международни пазари на KBC Group през тази година вече над 70% от новите инвестиции отиват в такъв тип фондове, като около 1/4 от всички управлявани активи към момента са ESG. Очакваме същата тенденция да се развие и тук в България. Предстои ни да стартираме кредит "Зелена ипотека". Поставили сме си амбиция да утроим размера на портфейла от възобновяеми енергийни източници и да гарантираме, че неговият дял в общия енергиен портфейл на ОББ е поне 65%. За целта имаме специален кредитен продукт за финансиране на фотоволтаични централи до 2 MW. Поглеждайки напред виждаме още повече възможности да помогнем на нашите бизнес клиенти, на които да осигурим достъп до финансови инструменти и субсидии от Европейския съюз, като част от Зелената сделка на Съюза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай