Ще преборим ли ЕС за Мариците? Говори министър

Европейската комисия обаче е скептично настроена към всяко предоговарян

Ще преборим ли ЕС за Мариците? Говори министър | StandartNews.com

Служебният министър на енергетиката Росен Христов коментира, че процесът по предоговаряне на условията в Плана за възстановяване и устойчивост, в част енергетика, ще бъде „изключително сложен“. В новините на „Нова телевизия“ Христов каза, че ангажиментът за декарбонизация на България, който е поет, е твърд.

Днес парламентът задължи Министерския съвет (МС) да промени Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в част енергетика. Със 187 гласа "за", 2 "против" и 9 "въздържал се" депутатите приеха общо решение, синхронизирано в енергийната комисия в парламента. 

Европейската комисия е скептично настроена към всяко предоговаряне, но аз лично вярвам, че всичко, което е договорено, може да се предоговори. И вярвам, че с подходящи аргументи и позиция бихме могли да се справим със задачата, колкото и сложна и невероятна тя да изглежда, коментира Христов.

По думите му предложението на България ще е целите, свързани с декарбонизация, да бъдат в рамките на общоевропейските цели.

На всички е ясно, че в някакъв момент въглищните централи ще бъдат закрити. Въпросът е това да стане плавно, добре планирано, да се създадат работни места, които отговорят на квалификациите на хората там и на нивото на заплащане, така че те да направят плавен преход и това да станеq без да се наруши националната сигурност и енергийната сигурност на страната, добави Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай