Рокада по банковите върхове в Европа

Мустие се готви да поеме най-голямата банка в Европа

Рокада по банковите върхове в Европа | StandartNews.com

 


Главният изпълнителен директор на UniCredit SpA Жан-Пиер Мустие се очертава като един от основните външни кандидати за главната мениджърска роля в  HSBC Holdings, предаде Bloomberg, въпреки уточнението, че и от двете кредитни институции са отказали официален коментар.

Французинът, който държи кормилото на миланската банка от години вече преговаря с най-голямата банка в Европа за високата позиция, твърдят запознати с въпроса.

Бордът на HSBC все още обсъжда кандидатите за поста, включително временно изпълняващия длъжността Ноел Куин. Само допреди седмица за фаворит за поста се смяташе именно Куин. Той трябваше да заеме овакантеното място от Джон Флинт, който бе отстранен миналата годипа след като председателят Марк Тъкър обяви мащабна програма за възраждане на растежа на банката и заяви, че търси подходящия човек да я изпълни.

Шансовете на 59-годишният Мустие се засилиха в последните месеци след като той успя да прокара амбициозния тригодишен план, да почисти баланса на УниКредит и да се споразумее със синдикатите да съкрати около 14 000 работни места. Това вдигна акциите на италианската банка с над 30% през миналата година, изпреварвайки повечето от европейските си конкуренти. Преди седмица Мустие обяви новата си цел, свързана с ускорено връщане на по-голяма част от печалбата на акционерите.

Слуховете за банковата рокада в Европа обаче не останаха без последствия на борсата. Новината веднага свали акциите на UniCredit с 2,9% в Милано и увеличи книжата на лондонската банка.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай