Роден софтуер сваля цената на тракторите

Роден софтуер сваля цената на тракторите | StandartNews.com

Фермери крадат авторски права върху семена, даващи по-добра реколта
Български учени създават програма за комбайни по заявка на бизнеса

Софтуер за управление на трактори могат да създадат български учени. Разговорите за изработването на специален софтуер за селскостопански машини вече са започнали. Подписано е и споразумение между Селскостопанската академия и Асоциацията на зърнопроизводителите.

Разработката е поискана от земеделците, които имат нужда от все по-съвременни технологии, за да бъдат конкурентоспособни на колегите си от Западна Европа. Заради далеч по-ниските субсидии обаче те не могат да си позволят да плащат на западни компании огромни суми за "виртуалния мозък" на селскостопанските машини. Ние можем да го изработим на далеч по-ниска цена, обясняват родните учени. В момента хай тек оборудването на тракторите и комбайните струва дори повече от самите машини. GPS устройствата пък вече са задължителни за селскостопанските машини. На Запад всички машини могат да се контролират дори от разстояние, само с едно кликване на мишката или с един бутон на мобилния телефон. Подобни технологии може да се внедрят не само в селскостопанските машини, но и в различни други дейности - например за напояване или торене. Възможно е да се направи система, която изчислява количеството влага в почвата и включва напояването, когато влагата е по-ниска от необходимото за нормално развитие на растенията, обясняват специалисти. Подобни разработки не са уникални, те вече съществуват, но закупуването им е доста трудно заради високите цени. В същото време родните учени спокойно биха могли да направят същите разработки, но при много по-изгодни за ползвателите цени. Въпросът е да има интерес от страна на бизнеса и фирмите да са наясно, че въпреки че сме държавна институция, нашите разработки се плащат, казват от академията.

От там се оплакват, че губят огромни суми всяка година заради кражби на авторски права върху семена, създадени, за да бъдат по-устойчиви и да дават по-добра реколта, както и на редица други разработки.

Мобилни мандри връщат вкуса на сиренето

Мобилни мандри са една от последните разработки на българските учени от Селскостопанската академия. Целта им е да обработват млякото от фермите в труднодостъпни места като планинските райони. Съоръжението е съвместна разработка на проф. Марин Тодоров от Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян и инж. Христо Иванов от Пловдив. Мобилните мандри са оборудвани с подходяща техника, която отговаря на всички хигиенни изисквания, обясни проф. Марин Тодоров. Чрез нея малките ферми и сдружения на фермери ще могат да излязат директно на пазара. Ще се възроди старата практика на високопланинските пасища да се изкарват животни, а млечните продукти да се произвеждат на място. Сирене и кашкавал ще се правят от най-хубавото ни мляко, добито само от паша. С мобилните мандри млякото ще може да се преработва до два часа от издояването, което е гаранция за качество. Мобилните мандри имат капацитет да обработват от 250 до 1000 литра суровина за един цикъл, който трае три часа. Млякото се събира два пъти на ден - сутрин и вечер и веднага може да се кваси, сири или охлажда. По този начин малките ферми, които наброяват около 30 000 в страната, ще могат да отговорят на европейските директиви и изисквания за качество на млякото, коментират от Селскостопанската академия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай