Ресторантьори: Настройват хората срещу нас!

Не искаме да участваме в политически борби

Ресторантьори: Настройват хората срещу нас! | StandartNews.com

През последните дни в публичното пространство се появиха гръмки информации, че цените в заведенията са увеличени, въпреки намалената ставка на ДДС.

Заведенията у нас отказвали да бъдат разменна монета на нечисти политически боричкания. Това заявяват в позицията си Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията.

Според тях в данни на Националния статистически институт се казва, че за месец юли 2020 г. има повишение с 2% в сравнение с юни 2020 г. и 5% спрямо декември 2019 г. От бранша са категорични, че е нямало повишение на цените.

Заведенията се закрепиха на ръба на оцеляването, основно благодарение на по-справедливата ставка на ДДС от 9%, за каквато отдавна се борехме и каквато е в повечето европейски държави. Категорично се противопоставяме на черния PR срещу туризма в България, категорични са те.

Отново по данни на НСИ за юни 2020 сривът в туризма клони към 90%. И въпреки това наша проверка установи, че в много от най-популярните заведения в морските ни курорти цените през юни са намалени в сравнение със същия месец на миналата година, заявяват те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай