Ресторант остана на сухо заради блокирани сметки

Държавата декларира, че изплаща милиони левове по Covid мерките за подпомагане на бизнеса.

Ресторант остана на сухо заради блокирани сметки | StandartNews.com

Оказва се, че част от парите, отпуснати от държавата, отново се връщат при нея и нищо не остава при бизнеса, особено ако има запорирани сметки от Националната агенция за приходите. В тази трупа попадна ресторантьор от Велико Търново, който ден след като получи през НАП парите си от държавната помощ за оборотни средства, остана без нито една стотинка, защото данъчните си ги удържаха, съобщи БНР.. 

За последните 14 месеца ресторантът на Димитър Даскалов до крепостта Царевец във Велико Търново е работил само три.  

Даскалов като стотици други кандидатства за държавна помощ по мерките. В неговия случай за оборотни средства. Но от помощта от 3850 лева не останало нищо, защото данъчните във Велико Търново си я прибрали до стотинка, че и с 50 лева от горе: 

„За първи път в живота ми някой да ми отпусне помощ. Така бях доволен. От НАП помощ на фирмата за оборотни средства да си покрия разходи, защото тук всичко работи, фризери, ток “върви“. Зарадвах се 3850 лева на 27 януари и като отидох след два дена да ги взема, те на 29 януари пак от Агенцията по приходите ми ги взели за неплатени осигуровки. С едната ръка ми ги дадоха, с другата ми ги взеха. Само ги видях как преминават от едното листче на другото и това е. Не можах да усетя от тази помощ на държавата“.  

Персоналът на ресторанта е в неплатен отпуск, за да се възползва от помощта по 24 лева на ден. За осигуровки, ДДС и други плащания към държавата ресторантьорът Димитър Даскалов дължи около 20 хиляди лева, казва той. Това сочат и данните на НАП след наша проверка.  

Дълговете на фирмата на Димитър Даскалов към Агенцията за приходите са се натрупали от 2018-а година до сега. Имало е сключено споразумение за неотложно плащане, което му дава право да оперира с част от постъпленията по запорираната разплащателна сметка на фирмата.

Оказва се, че срокът на това споразумение е изтекъл, не е подновено и това е основанието на публичния изпълнител от Приходната агенция във Велико Търново да удържи цялата държавна помощ.

Само че тази информация, както и възможността споразумението с НАП да бъде подновено, е била спестена, както на ресторантьора, така и на счетоводната кантора, която обслужва фирмата на Даскалов, показа проверката ни. Така държавната помощ за оборотни средства законно до стотинка се е върнала отново в държавата.  

От Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново не коментират случая на Димитър Даскалов. Говорителят на Приходната агенция Росен Бъчваров заяви като официален коментар: „Стриктно спазваме закона“.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай