Сряда,

Ресторантите може да посрещнат нова година

От: Стандарт -
Ресторантите може да посрещнат нова година
A
A
A

В момента има въведен единен час за всички заведения, но продължаваме да следим показателите относно заболеваемостта. В случай, че те се подобрят, бихме могли да обсъдим преразглеждането му по време на предстоящите празници. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на БНТ.

По думите  й обаче трябва стриктно да се следи за събирането на твърде големи групи празнуващи, което е предпоставка за разпространението на заразата. 

"Надяваме се да спазим традицията и да посрещнем Нова година в полунощ", коментира тя, като допълни, че не се планира пълното затваряне на даден курорт както се случи с Банско в началото на пандемията, тъй като лично проверява ски дестинациите в страната и до момента всички за въвели задължителните протиепидемични мерки. 

По отношение на помощта за бранша тя отново заяви, че схемата 60:40, която беше преобразувана в 80:20 за  туристическия сектор е спасила над 30 000 работни места. Специализираните мерки за туризма са помощ на туроператори и туристически агенти са 10 млн. лв. по линия на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", за която до момента са кандидатствали около 840 компании. Представителите на сектора могат да се възползват и от обявения от правителството пакет социално - икономически мерки в размер на над 2 млрд, лв. Екскурзоводи обаче се жалват, че са останали извън фокуса на внимание  и готвят протести.

"Ситуацията при тях е изключително деликантна, тъй като повечето са физически лица, а не компании, на които лесно да се отпуска помощ според европейското законодателство.  Разработили сме 3 варианти за одобрение от управляващия орган на Министерството на икономиката - той има последната дума, но средствата вече са осигурени.", поясни Николова. Средствата се очаква да бъдат получени до Нова година като до края на годината по икономическите мерки ще бъдат усвоени над 400 млн. лв. 

Припомняме, че Министерството на туризма и Съюза на екскурзоводите у нас изработиха над 20 видеа, които показват изключително красиви, но непознати забележителности из страната, гледани от над 2 млн. души в Европа и над 1 млн.души на Балканите. 

Във връзка с обособяването на карантинни хотели на територията на България, Николова обобщи, че там ще бъдат настанявани единствено хора без симптоматика, за да не се претоварва здравната система. Все още се работи по разчетите, но настаняване от такъв тип  би излязло два пъти по-евтино на държавата. 

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички