Реновират Женския пазар в София

Стойността на проекта е 7.1 милиона лева

Реновират Женския пазар в София  | StandartNews.com

София. Предвижда се реконструкция и капитален ремонт на Женски пазар според подписано споразумение за проектно финансиране по европейска инициатива „Джесика" за устойчиво развитие на градовете и общинско дружество „Пазари Възраждане" ЕАД, предаде "Фокус".

Пазарът ще бъде ремонтиран в участъка от ул. „Екзарх Йосиф" до ул. „Кирил и Методий". Основната цел на проекта е да се подобри средата и инфраструктурата на района и да се подпомогне развитието му като привлекателен за жителите, посетителите, инвеститорите, приходящите и работещите в него.

Стойността на проекта е 7.1 милиона лева, като самото финансиране е в две части, като 50% са от ОП „Регионално развитие", а останалите 3.5 милиона лева са от „Фонд за устойчиво на градско развитие".

Споразумението бе подписано от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, Димитър Черкезов, представител на управляващия орган на ОП „Регионално развитие" и наблюдател в Инвестиционния комитет на „Фонда за устойчиво градско развитие на София" (ФУГРС), изпълнителния директор на ФУГРС Надя Данкинова, член на УС на ФУГРС Десислава Лозанова и представителите на „Пазари Възраждане" АД – Николай Георгиев и Маргарита Александрова. Банка партньор на ФУГРС в оценка на по-нататъшното администриране на кредита е „Райфазен Банк" ЕАД.

„В момента приключва реконструкцията на пазара „Димитър Петков". Очакваме септември месец да приключи реконструкцията на втория етап. На пазари „Красно село" се подменят масите, около 200 000 лева е инвестицията на пазари „Юг" по този проекта „Джесика", каза Фандъкова. По думите й, за пазари „Север" се подготвя проект за реконструкция и възстановяване. Докладът за това е в Общинския съвет и се очаква той да бъде разгледан и одобрен.

На въпрос, какво ще се случи със сградата на закритото 13-то училище във връзка с реконструкцията на Женския пазар, Йорданка Фандъкова отговори, че Общинският съвет е взел решение по предложение на общината – сградата да бъде предоставена на Министерство на културата, за нуждите на класическата гимназия. Смятам, че това е един партньорски жест за едно държавно училище, училище с традиции, което да може да се премести в историческия център на града, където му е мястото, посочи тя. „По отношение на инвестициите, които ще се правят, зависи от ползвателите – от Министерство на културата и самата гимназия. Общината ще съдейства логистично, а дали ще се преместят още от тази учебна година, не мога да кажа, това зависи от тях", отбеляза Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай