Рекорден икономически ръст в Еврозоната

Няколко от големите икономики съобщиха за рекордни покачвания на БВП

Рекорден икономически ръст в Еврозоната | StandartNews.com

БВП в еврозоната е нараснал с 12,7% през третото тримесечие. Това е исторически скок след безпрецедентния спад от 11,8 на сто през предходното тримесечие, когато карантинните мерки бяха в разгара си, обяви днес Европейската статистическа служба.

При все това БВП за тримесечието юли-септември 2020 г. продължава да е с 4,3 на сто по-нисък в сравнение със същия период на миналата година. Това показва, че възстановяването на активността през лятото под въздействието на смекчените ограничения е било само частично, допълва Евростат, цитирана от АФП.

Няколко от големите икономики съобщиха за рекордни покачвания на БВП за разглеждания тримесечен период.

Най-голямата икономика в ЕС - тази на Германия, е постигнала скок с 8,2 на сто през третото тримесечие на тази година, предаде ДПА. На годишна основа - спрямо юли-септември 2019-а - брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в Европа е нараснал с 4,3 на сто. Силното увеличение през третото тримесечие на 2020 г. дойде след безпрецедентното понижение на БВП на Германия с близо 10 на сто през второто.

Италия, която изпадна в рецесия в началото на годината заради икономическото въздействие на коронавирусната епидемия, е възобновила растежа си през третото тримесечие с темп от цели 16,1 процента спрямо предишното тримесечие. В сравнение с третото тримесечие на 2019 година обаче брутният вътрешен продукт (БВП) е с 4,7 процента по-малък.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания е нараснал с 16,7 на сто през третото тримесечие спрямо предходното. Това е станало под въздействието на силното съживяване след шока, предизвикан през пролетта от карантината, въведена в борбата с пандемията от новия коронавирус, предаде АФП.

На годишна основа обаче БВП на Испания е спаднал с 8,7 на сто, което е сигнал, че четвъртата икономика в еврозоната далеч не се е върнала на предкризисното си равнище. През второто тримесечие БВП на Испания се срина със 17,8 на сто, след като се бе понижил с 5,2 на сто през първото.

Инфлацията

Инфлацията в еврозоната през октомври е останала стабилна на равнище -0,3 на сто, отчете Евростат в предварителната си оценка, която обхваща само страните, въвели единната валута.

Разглеждайки основните компоненти на инфлацията в еврозоната, се очаква храните, алкохолът и тютюнът да имат най-висок годишен процент през октомври (2,0 на сто в сравнение с 1,8 на сто през септември), следвани от услугите (0,4 на сто в сравнение с 0,5 на сто през септември), неенергийни промишлени стоки (-0,1 на сто в сравнение с -0,3 на сто през септември) и енергетика (-8,4 на сто в сравнение с -8,2 на сто през септември), допълва Евростат.

Безработицата

Безработицата в ЕС през септември е запазила августовското си равнище от 7,5 процента. На годишна основа показателят бележи повишение спрямо 6,6 процента през септември 2019 година, отчете днес Евростат.

В еврозоната безработицата също е стабилна, оставайки 8,3 процента, колкото бе и през август, сочат сезонно коригираните статистически данни. Има нарастване в сравнение със септември миналата година, когато бе 7,5 процента.

През септември 2020 година в ЕС е имало 15,990 милиона безработни мъже и жени, от които 13,612 милиона във валутния съюз. Спрямо август броят се е увеличил с 42 000 в ЕС и със 75 000 в еврозоната, а на годишна основа - с 1,811 милиона в ЕС и с 1,376 милиона във валутната зона.

И в България на месечна основа безработицата през септември е останала стабилна на равнище 6,2 процента, но бележи значително покачване спрямо същия месец на 2019 година. Тогава е била 4 процента, според данните на сайта на Евростат.

Според наличната информация по държави най-висока септемврийска безработица се наблюдава в Испания. Там показателят все пак се е понижил от 16,7 процента през август до 16,5 процента за миналия месец.

Най-ниско е равнището в Чехия (2,8 процента) и Полша (3,1 процента).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай