Реколтата и хлябът! Земеделският министър с ключови новини

Търсят нови пазари

Реколтата и хлябът! Земеделският министър с ключови новини | StandartNews.com

6 милиона тона пшеница е очакваната реколта през тази година. Това съобщи земеделският министър Кирил Вътев, който даде старт днес на жътвата на пшеницата в страната. Той бе за старта на кампанията в русенското село Борисово.

Едва 1/3 от очакваната реколта е необходимо за задоволяване на българския пазар. За останалите количества, както и за тези, които останаха от миналата година в резултат на вноса на селско-стопанска продукция от Украйна, ще се търсят нови пазари.

По думите на министър Кирил Вътев всички търговски аташета на България са ангажирани с това, но той предупреди земеделците, че и те ще трябва да се адаптират към новите условия и също да бъдат ангажирани в търсенето на пазари.

Министър Вътев не можа да направи прогноза за цената на хляба и каква ще бъде тя през настоящата година.

„Украинският внос блокира част от зърното. Около 30% в повече е наличното зърно в складовете в сравнение с предходни години. Но аз се прибирам от Брюксел, от среща на министрите на земеделието на Европейския съюз, където стана дума, че вече трябва да приемем не само украинската зърнено-житна продукция, въобще и земеделска продукция като даденост и да се адаптираме към тази даденост”, каза Вътев.

По думите му остава отворена темата за удължаването на забраната за вноса.

„Засега е удължена до 15 септември. Зърното не скача директно в хляба, то минава през мелници, минава през транспорт, минава през хлебопекарни, през различни рецептури, така че не е много резонно директно по цената на зърното да определяме цената на хляба”, заяви Вътев.

„Българските производители се адаптират към това, което произвеждат. Търговията е дело на търговците. Смеят да твърдят, че на този етап добре се справят българските търговци, макар и с огромната конкуренция, която срещат от Украйна и Русия”, заяви Радослав Христов, зърнопроизводител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай