"РЕФАН" подкрепи щедро каузата за съхраняване на българските старини

"РЕФАН" подкрепи щедро каузата за съхраняване на българските старини | StandartNews.com

Верен на вече утвърдените през годините традиции да помага на благородни идеи и по-специално нa местните общности, г-н Ангел Попов, президент на козметичния гигант „Рефан България" ООД, с присъщия си възрожденски устрем се включи в инициативата за реставриране на Гигинския манастир „Св. св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски". За ремонта на светата обител бяха отпуснати средства в размер на 700 000 лева и официалното откриване се състоя на 10.05.2015.

Присъстваха премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Кристалина Георгиева. Премиерът Бойко Борисов се върна в спомените си и разказа как преди няколко години е възникнала идеята за реставрацията на този уникален паметник на българската духовност. Епископ Григорий развълнувано сподели, че е „много радостен за този ден, който Господ ни сътвори".

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Румен Порожанов сподели - „Искам да се върна в лятото на 2011 година когато ми се обади премиерът Борисов и каза, че ми изпраща отец Никанор, да се видя с него. Той дойде с представител на Министерския съвет и за първи път обсъдихме възможността църквите и манастирите да могат да участват по програмата за развитие на селски райони за финансиране. В момента фонд „Земеделие" има сключени 189 договора за близо 68 милиона лева именно за финансиране на православни църкви, манастири и мюсюлмански храмове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай