Развръзка! Намериха цаката на скъпия ток

Правителството свали тавана на приходите на производителите на електроенергия

Развръзка! Намериха цаката на скъпия ток | StandartNews.com

Правителството свали тавана на приходите на производителите на електроенергия. Сумите, които са над него, отиват във фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Министрите решиха, че таванът на пазарните приходи на АЕЦ „Козлодуй“ ще е 150 лв. за мегаватчас цена на произведената електрическа енергия.

За производителите на електрическа енергия от ТЕЦ-овете на въглища тази стойност е 300 лв., увеличена с умножената по 1,32 средномесечна цена на тон въглероден двуокис емисионни квоти за мегаватчас.  За производителите на електрическа енергия от въглища с добавено гориво от биомаса (твърди или газообразни горива от биомаса) и/или отпадъци и/или нефтопродукти и/или комбинация от тях, прагът е 300 лв., увеличена с умножената по 0,9 средномесечна цена на тон емисионни квоти въглероден двуокис за един мегаватчас.

„Националната електрическа компания“ като производител на електрическа енергия от водноелектрически централи ще изчислява своя таван на пазарните приходи при 200 лв. за един мегаватчас.

Производителите на електрическа енергия от ВЕИ без договор за компенсиране с премии ще определят своя таван на пазарните приходи при 300 лв./мвтч стойност на произведената електрическа енергия. Срещу този таван реагираха инвеститори и от бранша на зелената енергия.

Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, одобрено на днешното му заседание, с което се определят стойности за изчисляване на тавана на пазарните приходи на различните типове производители на електрическа енергия. Над тези тавани производителите дължат вноски във фонд „Сигурност на електроенергийната система“, чрез които се осигурява необходимият финансов ресурс за справяне с последиците от високите цени на енергията, се казва в правителственото прессъобщение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай