Разплащаме се с американските ТЕЦ-ове

Разплащаме се с американските ТЕЦ-ове | StandartNews.com

Може би до 25-26 април НЕК ще се е разплатил с американските централи. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Споразуменията между НЕК и американските централи са подписани и остава да влязат в сила. Условията, за да влязат в сила споразуменията, е да се разплатим с двете американски централи, а те да платят задълженията си към българските мини. Надявам се да финализираме този процес много скоро", обясни Петкова, цитирана  от БГНЕС. 

Още през 2015 г. стана ясно, че вече е договорено преразглеждане на цените, на които централите "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" продават електроенергия. 

Министър Петкова днес уточни, че концептуално не е финализиран процесът по препоръки за енергийно бедните. Въпреки това тя бе категорична, че либерализацията е тясно свързана с този процес.

„За да е факт това, трябва да имаме критерии, по които те ще се определят. Това е сложна процедура. По статистиките и анализите на ЕК и „Евростат" близо 30% от българското население се определя като енергийно бедно. Към настоящия момент Министерство на труда и социалната политика е определило 254 000 лица и семейства, които получават помощи за отопление", обясни Петкова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай