Разпитват днес бившия шеф на "Булгаргаз"

Николай Павлов ще се яви в качеството си на свидетел по досъдебно производство

Разпитват днес бившия шеф на "Булгаргаз" | StandartNews.com

Отстраненият от поста директор на „Булгаргаз” Николай Павлов е извикан на разпит в Софийската градска прокуратура днес. Пред магистратите той ще се яви в качеството си на свидетел по досъдебно производство.

През уикенда избухна голям  скандал, като бомбата  около "Булгаргаз" беше хвърлена от двама бивши министри от кабинета на Сергей Станишев. Първо бившият министър на енергетиката Румен Овчаров обяви, че новият борд следва същите практики като стария и е продал за ден 60 хил. МВтч в Румъния. Бившият МВР шеф Румен Петков добави, че сделката през хъб "Балкан" е станала за рекордно кратките 3 секунди, а огромна печалба отишла при посредници. "На 3 февруари - встъпването в длъжност на новото ръководство - са продадени 10 000 мегаватчаса. 4 февруари - 12 000 мегаватчаса. 5 и 6 февруари - по 30 000 мегаватчаса (минимум чиста печалба 1,8 млн. евро)", изреди Петков.

От "Булгаргаз" реагираха с обяснението, че през борсата са продадени излишни количества с цел финансово стабилизиране на дружеството. Излишъкт се натрупал заради по-ниското потребление в почивните дни. Продадени били не 60 000, а 37 хил. МВтч, а продажбата им била наложителна, защото нямало достатъчно пари в касите на дружеството.

Вчера енергийният министър Александър Николов, който беше в Баку за осмата министерска среща за Южния газов коридор, спешно свика пресконференция, на която обяви, че новото ръководство на "Булгаргаз" е открило дупка в дружеството за 200 млн. лв. И заяви, че срещу енергийната политика на кабинета се води война.

Бившия шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов обаче твърди, че бил оставил дружеството в добро финансово състояние.

Енергийният министър обаче видя заговор срещу новото ръководство на "Булгаргаз"

Той обясни, че продажбата на количествата в Румъния е била, за да не изпадне "Булгаргаз" в дисбаланс спрямо газовия оператор "Булгартрансгаз" и да се наложи накрая да продаде на него излишния си газ на цени с 8% по-ниски от редовните. 

"Тези сделки на се изненадващи, но явно за някои хора са. В рамките на по-малко от 12 часа се изказаха както хора от градивната опозиция, така и бивш министър от кабинета на Станишев, бивш премиер. Това като групов говор показва, че срещу енергийната политика на правителството се води война. Интересно е, че информацията е еднакво грешна и прилича на преписването в гимназията", заяви Александър Николов. 

Той посочи, че продажбите в петък не са за 60 хил. а за 37 400 МВтч, които били излишък от 14 процента на дневна база заради по-мекото време. Така били реализирани 18 сделки с десет контрагента и всички, които са искали, са можели да си купят. Освен това сделките били извършени на държавната газова борса, а не на частната, която бе предпочитаната от бившето ръководство. Приходите от тези сделки ще са малко над 5 млн. лв., а печалбата за дружеството - 1.5 млн. лв., изчисли министърът.

Александър Николов увери също, че новото ръководство на "Булгаргаз" е достатъчно компетентно. Той определи като спекулации твърденията, че назначението на новия шеф Людмил Йоцов, който доскоро е бил служител в свързваната с "Газпром" "МЕТ енерджи трейдинг България", може да помогне за дългосрочния договор с руснаците или да е троянски кон.

"За целия екип мога да кажа в детайли колко опит имат в сферата и какво са правили, но наблюдавайте внимателно резултатите занапред", обяви още министърът. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай