Разнообразен енергиен микс и пълно премахване на въглищата планират от ТЕЦ Бобов Дол до няколко години

В ТЕЦ Бобов Дол се работи и по някои изключително иновативни проекти

Разнообразен енергиен микс и пълно премахване на въглищата планират от ТЕЦ Бобов Дол до няколко години | StandartNews.com

На фона на политически скандали и кризата в БФС сякаш в последните месеци решаването на проблема с бъдещето на българската енергетика и съдбата на десетки хиляди заети в нея остана на заден план. След есенните протести на миньори и енергетици в обществото тази тема спря да се коментира.

 

            Сред отличаващите се участници в протестите бяха служителите и семействата на заетите в ТЕЦ Бобов Дол, най-големият производител на електрическа енергия в Югозападна България, който гарантира националната електроенергийна сигурност.

 

            Какво се случва с дружеството в началото на 2024 година?

 

            Въпреки неяснотата около държавната политика за бъдещето на енергийния отрасъл, от ТЕЦ Бобов Дол не се отказват от целите си и продължават да изпълняват една по една всяка точка, залегнала в тяхната дългосрочна стратегия за декарбонизация на производството на електрическа енергия. От дружеството нееднократно са заявявали, че планират постепенно заместване на въглищата с нов микс от по-екологични горива. Като първите стъпки вече са факт – внедрена е биомасата, която отделя 0 вредни емисии, построен е и огромен фотоволтаичен парк, който също ще произвежда изцяло зелена енергия. В момента активно се работи по изграждането на инсталации и прилежаща инфраструктура за производство на енергия също така и от природен газ и зелен водород.

 

            Безспорно един от впечатляващите проекти е въпросният фотоволтаичен парк с инсталирана мощност 100Мв, който струва над 90 милиона евро и е сериозна инвестиция за възможностите на българските въглищни централи.

 

            „В момента работим и по реализацията на проект за монтаж и пускане в експлоатация на 5 газобутални двигателя с обща мощност 42Мвтч. За целта сме предвидили над 80 милиона евро инвестиция. Новите съоръжения трябва да влязат в работен режим до 2 години.“ обясни инж. Любомир Спасов изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов Дол.

 

            Експертът разясни, че при избора на това какви горива да бъдат включени в енергийния микс на дружеството, са решили единодушно да включат природния газ, тъй като е надеждно гориво и освен за производството на енергия е и подходящ заместител на мазута като основно гориво при запалване на котлите. По думите на инж. Любомир Спасов при производството на енергия от природен газ се отделят на половина по-малко въглеродни емисии в сравнение с използването на въглища, което е не само добре за екологията, а и така драстично се намалява количеството емисии, които трябва да бъдат закупувани ежегодно.

 

            В ТЕЦ Бобов Дол се работи и по някои изключително иновативни проекти като например строителството на инсталация за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия от биогаз.

 

            „Разликата при използването на биогаз и обикновен природен газ основно е в относителния дял на метана. В природния газ съдържанието на метан е около 95%, а в биогаза от 50% до 75%. Използването на биогаз, а не на биомаса в чистата и форма, допринася за увеличаване на ефективността и коефициента на полезно действие при производството.“ обясни инж. Любомир Спасов.

 

Експертът допълни, че във връзка с въвеждането на природен газ като част от енергийния микс се планира и монтаж на 2 газови и 2 парни турбини с обща инсталирана мощност от 70Мвтч. Новото оборудване се очаква да бъде доставено от реномирана американска компания със значителен опит в областта.

 

Според инж. Любомир Спасов все още е твърде рано да се съобщават подробности, но най-големи надежди от дружеството възлагат на проекта за производството на зелен водород, което се очаква да се реализира в следващите няколко години и би било изключителна екологична стъпка за България.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай