Ръстът на БВП на Япония даде нови надежди за икономиката

Ръстът на БВП на Япония даде нови надежди за икономиката | StandartNews.com

Токио. Ръстът на брутния вътрешен продукт на Япония за първите три месеца на 2013 г. достигна 1% в тримесечно изражение и 4,1% - в годишно, според публикуваните днес обновени данни на правителството, предаде Би Би Си.

Предишните очаквания, обявени в доклад, публикуван в средата на май, ръстът на БВП за първото тримесечие се оценяваше на 0,9% в тримесечно изражение и на 3,5% - в годишно. Измененията бяха внесени след коригирането на данните за капиталовложенията в оборудване на частните предприятия и за броя на стоките, намиращи се на склад.

В резултат на новите данни, борсовият индекс Nikkei 225 се повиши с близо 5%.

Ръст се отбелязва вече второ поредно тримесечие. Анализаторите смятат, че той е в резултат на новата икономическа и финансова политика, която получи прозвището „абеномика" в чест на премиера Шиндзо Абе.

Новият финансов курс на правителството е насочен към изваждане на страната, която е тратата по големина икономика в света, от продължаващата 20 г. дефлация чрез насищане на пазара с парични средства, като наля няколко трилиона йени на пазара,  и чрез понижаване курса на йената, което дава преимущество на японските износители. Стойността на йената падна с 25% спрямо американския долар от ноември 2012.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай