Работим да има инвестиции и извън София

Насочваме инвеститори към райони с висока безработица, казва Стамен Янев

Работим да има инвестиции и извън София | StandartNews.com
  • Насочваме инвеститори към райони с висока безработица, казва Стамен Янев
  • 100 процента амбицирани сме да изпълним целта - 2 млрд. вложения за 2020 г.
  • Икономическият растеж ще е над 3%
  • Има интерес за инвестиции в здравеопазването
  • България е носител на приза „Екип номер едно за привличане на инвестиции за Централна и Източна Европа"
  • Работим по 90 проекта
  • Автомобилният сектор у нас се превръща във водещ

Стамен Янев е изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции от януари 2015 г. Той е юрист, специализирал в сферата на сливанията и придобиванията, както и в областта на инвестициите. Професионалният му път преминава през големите международни консултантски компании, сред които и българските подразделения на някои от четирите най-големи одиторски фирми в света. Магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“, Янев е специализирал европейско и английско право в ASSER College Europe в Холандия, University of Cambridge, University College London, European University Institute (Италия).

- Г-н Янев, коронавирусът се оказа неочаквано сериозен проблем, който вече нанася сериозни щети на глобалната икономика. Как виждате вие влиянието на проблема върху българската икономика? Как страхът от коронавируса ще се отрази на инвестициите – в световен мащаб и в България?
- Няма как случилото се в Китай през последните два месецада не се отрази на инвестициите в световена мащаб и в България. Свободното движение на хора е особено деликатна тема в момента и всеки се съобразява със ситуацията, и дори да има интерес и намерения за развиване на бизнес в страната, инвеститорът би предпочел да изчака преди да предприеме работно посещение. Наистина имаме примери на инвеститори от Азия, които не предприемат посещение в България и Европа, защото не са сигурни, че ще бъдат приети. Считам, че трябва по-умерено и трезво да приемаме ситуацията с коронавируса.
- Има ли във вашата агенция информация за инвеститори, които да са се отказали от плановете си да инвестират в България и изобщо в Югоизточна Европа?
- Към настоящия момент нямаме отказали се да инвестират в България, преговори водим постоянно и сме в непрекъснат контакт с потенциални инвеститори от редица сектори. Oсновните сектори, които акумулират най-висок интерес, са производството на автомобилни части и производствената сфера. Нашите прогнози са, че ще има икономически растеж над 3% на БВП, което говори за устойчиво, балансирано и сигурно развитие на българската икономика. Допълнително, в Българска агенция за инвестиции постъпват голям брой проекти, свързани с преработващата промишленост, ИТ, изнасяне на услуги (BPO) и логистика. Голям интерес има и във високите технологии, услугите, и по-конкретно, информационните и комуникационни технологии, електроника, включително медицинска електроника и електротехника. Перспективен сектор е също така здравеопазването.
- Китай е най-сериозно поразен от „трагедията" с Ковид-19. Страната сериозно намали износа и вноса си, затварят се производствени мощности, включително на световни гиганти в промишлеността... Може ли това да се превърне в предимство за Европа и конкретно за България? Възможно ли е големи световни производители да потърсят подизпълнители в България и региона? Може ли страната ни да предостави условия за това и може ли да ги предложи в кратък период от време, за да реагираме на всякакви проучвания на инвеститори?
- Неслучайно прогнозите за развитие на икономиката в световен мащаб не са много положителни. Започвам да чувам, че определени компании, които разчитат на доставки от Китай, започват да изпитват трудности със своите поръчки. Надявам се тази криза да не се отрази силно на българската икономика. Не мога да преценя доколко всяка компания в България е зависима от доставки в Китай, но при положение, че нямаме толкова големи инвестиционни позиции към Китай, може и да не се отрази сериозно. При настоящата геополитическа и икономическа ситуация около нас, България се отличава с изключителен потенциал за чуждестранни инвестиции бизнес-среда. Ние сме икономически и политически стабилни, както на Балканите, така и на югоизточната граница на ЕС. Интересът на чуждестранните инвеститори към нас е постоянен. Забелязваме конкретни бизнеси и предприемачи да преориентират интереса си към България и можем да говорим за лека тенденция в тази посока. Същевременно работим активно за допълнително разширяване на съвместните проекти с нашите регионални партньори и съседи, на Балканите и в Югоизточна Европа. Аз имах честта в края на миналата година да бъда избран за Регионален директор за Източна Европа на Световната огранизация на агенциите за инвестициите, а достъпът на България до един подобен форум, в който членуват близо 200 организации от над 150 страни, безспорно вдига профила ни като инвестиционна дестинация.

- Участвахте активно в церемонията по връчването на наградите „Инвеститор на годината". Как смятате, с какво наградените компании са допринесли за икономиката на България? Само размерът на инвестициите ли е важен? Кои са другите важни и успешни стъпки на инвестиращите у нас?
- Да, за четиринадесети път връчихме „Оскарите" за инвестиции по време на тържествена церемония и отличихме най-значимите проекти, реализирани в България през изминалата година. Официалното събитие се проведе на 27 февруари 2020 г. в зала 3 на НДК. В срока за номинации бяха получени  над  80 кандидатури от компании във всички сфери на икономиката, автомобилостроенето , информационните технологии и здравеопазването, изпратени от областни администрации, общини и др. Имахме специално подбрано жури, което след дискусии и оценка по обективна методика допусна до финала 19 компании, реализирали инвестиционни проекти през 2019 година. Знаете ли, тази година беше изключително трудно да изберем победителите, взехме предвид редица критерии, размера на направената инвестиция, брой новооткрити работни места, иницииране на добри практики, свързани с преодоляването на недостига на кадри и положителен имидж, спазване на устойчиви бизнес практики и положителна перспектива за развитие, както и внедряването на иновативни практики, базирани на прилагането на нови технологични процеси. България в момента е носител на приза „Екип номер едно за привличане на инвестиции за Централна и Източна Европа" от Capital Finance International, това е благодарение на добрата ни работа с инвеститорите. „Инвеститор на годината" е единствената награда, която държавата дава на бизнеса и е признание за това което инвеститорите правят за българската икономика инвестирайки в нови технологии, за това, че дават възможност за развитие на талантите в България, за да могат те да оперират на глобалните пазари.
- За тази година на вашата агенция е поставена задачата да бъдат достигнати поне 2 млрд. лв. инвестиции в България. Възможно ли е това? Няма ли разклатената международно конюнктура да се отрази на инвестициите въобще в световен мащаб, а оттам и на България? Къде в момента се намира страната ни на картата на инвеститорите?
- В голяма степен ние сме добре балансирана икономика. Силната ни част е свързана с това, че България е една от държавите в ЕС, която може да предложи най-голям интензитет на държавна помощ. Разчитаме на това, че към настоящия момент доста компании са заявили интерес за сертифициране. Имаме приблизително 90 проекта по които работим. Работим активно, за да подобряваме тези цифри и да привличаме още по-интересни проекти. И през изминалата година доказахме, че страната ни, като правителство и като администрация, може да отговори на нуждите на всеки инвеститор. Големият инвестиционен екип е създаден от Министерство на икономиката, събирайки най-добрите експерти, министри, зам.-министри от другите ведомства. Резултатът беше ясен – България е на финал с много по-голяма държава, за да привлече сериозна инвестиция в автомобилната индустрия.
Настроени сме положително за 2020 година и сме амбицирани да постигнем поставените цели. Екипът ще бъде отдаден на целите и амбициите повече от 100 процента.
- Може ли да споделите с кои потенциални инвеститори се водят разговори в момента? Какви добри новини да очакваме в скоро или малко по-далечно бъдеще от Българската агенция за инвестиции и от Стамен Янев?
- Както знаете, не можем да споделим имена на конкретни компании, защото сме сключили споразумения за конфеденциалност, но знаете много добре че преговаряме с азиатски компании за установяване на производства на електрически автомобили и превозни средства, батерии за тях, както и за огромни инвестиции в сферата на химическата индустрия, преработката на метали и авиоиндустрията. Надявам се скоро да можем да оповестим финални договорености с компании в тези индустрии.
- В момента се разработват регионални карти за развитие на бизнеса в България. Целта е да се насочват инвеститорите, при желание от тяхна страна, да отиват не само в големите градове и в богатите части на държавата, но и в по-малко развити и с по-евтина работна ръка райони. Виждате ли вече интерес към по-малките населени места? Къде в този процес е Северозападна България, която е в дъното по икономическо развитие в Европейския съюз? Какви са стъпките на държавата в привличането на инвеститори в „слабите" райони?
- През 2019 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) БАИ е изготвила положителни становища и Министерство на икомиката (МИ) е сертифицирало 31 проекта на обща стойност 400.43 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият 2858 нови работни места. Инвестициите са предимно в секторите: производство, информационни технологии, складиране и съхраняване на товари и машиностроене. Сертифицираните проекти предвиждат и разширяването на съществуващата дейност в страната на вече утвърдени български и международни компании, което показва доверието на инвеститорите в предвидимостта на бизнес условията и инвестиционната среда в България. Това за нас е сигнал не само, че страната ни има огромен инвестиционен потенциал, но и че подходът към увеличаване на инвестициите трябва да минава и през вече опериращите тук компании, избрали България като правилното място за развитие на своя бизнес. Сред фирмите, чиито проекти са сертифицирани за разширяване, са „Ви ЕмУеър България" ЕООД, „Кока Кола Юрпиън Партнърс Сървисис България" ЕООД, „Акронис България" ЕООД, „Престиж – 96" АД и други. Данъчният режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции. Освен това можем да кажем, че изминалата година беше една от най-успешните за автомобилната индустрията у нас. Наред с ИКТ, автомобилният сектор ще се превърне във водещ в страната. Развитието му е излючително положително и все по-динамично. В индустрията в страната има над 250 компании с над 65 хил. заети. 90% от колите в Европа са с произведени части в България.
Миналата година част от инвестициите бяха направени в райони с висока безработица, най-вече в Северна България. Инвеститорите намират за атрактивна дестинация региона с градове като Ловеч, Ботевград, Плевен, Враца и Русе. Тенденция в световния бизнес е стремежът към затваряне на производствените вериги на локално и регионално ниво, което на практика означава, че компаниите се опитват все повече да привличат след себе си и своите доставчици, както и да се позиционират максимално близо до своите клиенти. Ние отчитаме тази тенденция и това е един от каналите, чрез които се опитваме да наложим все повече България като добро място за инвестиции. Следва да отчитаме, че в нашия фокус е и развитието на иновациите и високите технологии. Подобен тип инвестиции не изискват големи капитоловложения, но същевременно носят голяма добавена стойност, като по този начин се произвеждат качествени и иновативни продукти, които ни извеждат на глобалните пазари. Необходимо е време да видим конкретните резултати, включително и на ниво статистика. В момента проектите в процес на сертифициране са над 70, предимно в секторите производство, информационни технологии, машиностроене, електроника, химия, съхранение и складирането на товари и др.
Важното за нас е, че през миналата година стартираха проекти в Северозападна България. Нещо, за което преди известно време само говорихме и хората си казваха, че това е поредното обещание, което няма да се случи. Но истината е, че постепенно такива райони също стават атрактивни както за чуждестранни, така и за български инвеститори. Освен това българското законодателство позволява на потенциалните инвеститори да ползват 0% корпоративен данък, ако решат да инвестират за регион с висока безработица, като за периода 2016 г. - 2019 г. допълнително са инвестирани 168,507,460.46 лв., като размерът на данък за преотстъпване е 71,192,041.49 лв.
Наблюдаваме и тенденция част от българите, които работят в чужбина, да се връщат.  Те откриват тук сигурност, имат визия за своето кариерно развитие и могат да живеят в нормални условия при своите близки.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай