Неделя,

Путин: Турски поток през България с гаранции от Брюксел

От: Редактори -
A
A
A

Един от вариантите за продължаване на сухопътната транзитна линия на газопровода „Турски поток“ е по маршрута България-Сърбия-Унгария до газохранилището в австрийския Баумгартен. Това заяви руският президент Владимир Путин в обширно интервю за сръбските вестници „Политика“ и „Вечерни новини“ в навечерието на посещението си в Белград. Текстът на интервюто е публикуван на официалния сайт на Кремъл.

„Брюксел трябва да даде гаранции на заинтересованите от руския газ страни от Евросъюза, че негово политическо решение няма да провали плановете за продължаване на „Турски поток“, подчертава президентът Путин.

Той казва още, че уважава курса на Сърбия към членство в Европейския съюз и не се стреми да поставя Белград пред изкуствен избор. Същевременно определя доминирането на Съединените щати и Запада на Балканите като дестабилизиращ фактор в региона. „Още през 1999г. силите на НАТО, без санкцията на ООН, в продължение на два месеца и половина бомбардираха Югославия, откъсвайки насилствено от нея Косово.

„А през 2008 г. Вашингтон и неговите съюзници подкрепиха нелегитимното провъзгласяване на косовската независимост“, посочва руският президент.

По думите му, Русия осъзнава сложността на Балканите и ги разглежда като пространство за конструктивно сътрудничество. „И днес Русия има тук много приятели, сред които особено място заема стратегическият партньор Сърбия“, казва в заключение Владимир Путин.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички