Пуснаха в експлоатация нов пункт в „Мини Марица-изток“

Пуснаха в експлоатация нов пункт в „Мини Марица-изток“  | StandartNews.com

София. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пусна в експлоатация нов претоварен пункт в „Мини Марица-изток". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. „Мини Марица-изток" ЕАД ще остане държавно дружество и няма да има съкращения на работници. Започнахме да увеличаваме добива на въглища. През юни ви обещах нова цена на въглищата и това вече е факт", каза министърът пред работниците в „Мини Марица-изток" ЕАД.

Стойнев посети рудник „Трояново-север" в навечерието на празника на миньора. Той пусна в експлоатация новия претоварен пункт, който възлиза на стойност 10 240 000 лв. С новото съоръжение се съкращава общата дължина на жп линиите за доставка на въглища към ТЕЦ „Ей И Ес-Гълъбово" с 5 километра. Четири нови въглищни гумено-лентови транспортьори ще осигурят дългогодишна работа на участък „Добив", обясниха от пресслужбата на министерството.

Вече не съществува напрежение сред миньорите, стана ясно от разговорите на министър Стойнев с ръководството на държавното минно предприятие и тези с представители на синдикатите. Предприети са мерки за увеличаване на добива и цената на въглищата.

До сега цената на добиваната в „Мини Марица-изток" ЕАД суровина бе 71.50 лв. за тон условно гориво /ТУГ/, а новата ще е от 75 лв./ТУГ, утвърдена от министъра. „В момента по-голямо увеличение не е възможно. Нашата цел е да заработи системата и най-рано през януари 2014 г. можем да направим анализ за ново увеличение цената на въглищата, обяви министърът на икономиката и енергетиката. Цената на въглищата е обвързана и с тази на електроенергията, която от първи август беше намалена както за бита, така и за индустрията", обясни Драгомир Стойнев.
През първите петнадесет дни на месец август в „Мини Марица-изток" ЕАД са добити общо 1 133 487 тона въглища. Само за вчера, 15 август, добивът е бил в размер на 85 349 тона. Тези промени са в следствие на освобождаване износа на ел.енергия. За периода 01.08-15.08.2013 г. количествата са достигнали 479 000 мегават часа.

Министърът Стойнев е получил заявки за включване на нови 1 500 мегавата от ВЕИ. Той уточни, че ги е спрял. „Нашата основна цел е да спасим системата и тя да работи", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай