Пускат "Витиня", ремонтират "Тракия"

Министър Аврамова каза къде какво се строи

Пускат "Витиня", ремонтират "Тракия" | StandartNews.com

COVID кризата не се е отразила на строителството у нас и през тази година усилено се строят магистрали и се ремонтират пътища. Това каза в интервю за бТВ регионалният министър Петя Аврамова.

Тунелите „Витиня” и „Железница”

„Тунелът  „Витиня“ се оказа сериозно предизвикателство. Ремонтът стартира през 2018 г. Оказа се, че има сериозни кухини. Имаше анализи и тежко за изпълнение строителство. Това забави процеса“, обясни Аврамова. И съобщи, че през януари 2021 г. се предвижда движението там да бъде пуснато.

Строителството на тунел „Железница“ върви нормално, две трети от него е прокопан, съобщи още министър Аврамова. През пролетта на 2021 г. се очаква да бъде прокопан целият тунел и да започнат другите дейности, които трябва да бъдат изпълнени – вентилация, отводняване и др. 2022 г. е срокът, в който трябва да бъде пуснат най-дългият пътен тунел в България.

Ремонтът на АМ „Струма“

В участъка през Кресненското дефиле текат процедури по Закона за обществените поръчки. Вече има един избран изпълнител, сключени договори и осигурено финансиране. Това е последният участък от магистралата, каза Аврамова.

Ремонтът на АМ „Европа“

Предсрочно вече е пуснато движението по един от участъците на магистрала „Европа“ – 17 км. Това е участъкът между Драгоман и Сливница и той е завършен в пътното платно шест месеца по-рано. „От петък движението там е пуснато. Това е един участък с 11 сериозни съоръжения. Текат строителните дейности и в участъка от Калотина до Драгоман. През 2022 г. строителните дейности трябва да приключат и в този участък“, обясни регионалният министър. „Последният участък от магистралата, който е от Сливница до Северната скоростна тангента, в момента се процедира. Преди да започне строителството, има една невидима част на проектиране, отчуждаване на имоти, която е трудна и бавна“, допълни Петя Аврамова.

Ремонтът на АМ „Тракия“

„Ще бъдат ремонтирани 52 км от магистралата. Това е 12-километовият участък, който пуснахме в посока Бургас. Другите 12 км, които в момента се ремонтират, и тези 40 км от Чирпан до Стара Загора“, поясни регионалният министър.

„Продължаваме и след Нова година. В началото на 2021 г. ще започнем ремонта на останалите 40 км“, допълни тя.

Ремонтът на АМ „Хемус“

Новите отсечки на магистралата са възложени на Държавното дружество „Автомагистрали“. В първия и третия участък се строи усилено, а във втория има подготвителни дейности. „Продължаваме поетапно в четвърти и петък до Велико Търново и след Търново до новия участък Буховци – Белокопитово“, обясни Петя Аврамова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай