Първо интервю с новия директор на Топлофикация Перник

Инж.Чавдар Стойнев за плановете му за бъдещето на дружеството и работещите в него

Първо интервю с новия директор на Топлофикация Перник | StandartNews.com
  • Инж.Чавдар Стойнев за плановете му за бъдещето на дружеството и работещите в него

-    Здравейте, инж. Стойнев! Ще ни разкажете ли накратко за себе си?-    Казвам се Чавдар Стойнев на 38 години, родом от гр. Перник. Завърших висшето си образование в ТУ София, специалност „ Топло-ядрена енергетика“, след което изкарах магистърска степен „Топлоенергетика“ в същия университет. Интересът ми в тази област естествено  получи реализация в структурата на Топлофикация Перник, където работя от 2006г. Започнах като помощник оператор на парогенератори, преминах през няколко позиции, което ми позволи да опозная колектива и естеството на работа от базисно ниво, да натрупам необходимия опит  и за малко повече от 15 години стигнах до висшето ниво на управленска дейност .В борда на Директорите на Топлофикация Перник  съм от 2020 година , а  към настоящия момент встъпвам в длъжност  Изпълнителен Директор на дружеството. Амбициран съм да докажа, че и по-младите специалисти можем да допринесем много за развитието на Топлофикация Перник, в момент когато дружеството поема нов курс и прави солидни инвестиции в екологичното производство.

-    Какви са плановете Ви за бъдещето на Топлофикация Перник? Ще продължите ли курса на предишното ръководство, или имате различна представа за перспективите на предприятието?

-    Аз съм част и от „предишното ръководство“, както го нарекохте. Към момента съм член на Борда на директорите и съм заемал активно участие във вземането на решения за бъдещето на дружеството.

    Категорично, съм уверен, че стратегията за премахване на въглищата трябва да бъде осъществена. Знам, че няма да стане нито за месец, или за година, но се радвам, че мога да бъда част от трансформацията на Топлофикация Перник.

-    Планирате ли съкращаване на персонал, за да се справите с последствията от ковид кризата и наложения мораториум върху цените на парното за домакинствата?

-    Със сигурност съкращаването на персонал не е адекватно решение в подобен момент, а и не считам, че ако намалим разходите за заплати и осигуровки ще си помогнем в кризата. Човешкият фактор и кадровата обезпеченост са предизвикателство за успешното развитие на всеки бизнес в България. Нашите усилия ще са насочени към привличането и задържането на специалисти в областта на енергетиката, формирането на нови стандарти на работа и внедряването на екологично производство.

    Основният разход, който нарушава финансовите ни потоци и не ни позволява да отделяме достатъчно средства за „зелени“ инвестиции и ремонти по топлопреносната мрежа, е високата цена на въглеродните емисии. Само за няколко дни цените им се изстреляха в космоса. За 6-7 години са се вдигнали над 18 пъти.

-    Как ще решите проблема с растящите цени на въглеродните емисии?

-    Постепенно и с много работа. Колкото по-зелено става производствената дейност, толкова по-малко ще трябва да плащаме за въглеродни емисии. Накратко, колкото по-малко въглища, толкова по-зелено производство.

-    Ще припомните ли с какви горива ще бъдат заменени въглищата?

    В краткосрочен период планираме все по-голям дял от въглищата да бъде заменен от биомаса и природен газ. Биомасата е слама и оризови и слънчогледови люспи, които не отделят вредни емисии при изгарянето. А природният газ е доказано по-екологично гориво в сравнение с въглищата и за употребата му в производството на енергия са необходими по-малки количества въглеродни емисии.

-    Благодаря за разговора!

-    И аз благодаря! Надявам се да установим добри партньорски отношения с медиите и все по-често новините от Топлофикация Перник да са положителни!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай