Първа външна реакция за тангото ни с еврото

Фитч потвърди за първи път положителната ни песпектива за ВВВ рейтинг

Първа външна реакция за тангото ни с еврото | StandartNews.com

Противоположните сигнали, които България дава за влизане в еврозоната, предизвикаха и първата сериозна реакция на финансовите анализатори отвън.

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’, и запази положителвата перспектива за страната ни, което е безспорно доказателство за макроикономическа стабилност и работеща икономика. Запазването на положителната перспектива на рейтинга ВВВ за повече от година се случва за първи път в най-новата ни история

В същото време анализаторите на агенцията обявиха и  факторите, който могат да го променят. На първо място като увеличаване на рейтинга е посочено очакването за влизане в чакалнята на еврозоната, а за понижение на рейтинга – ако спрем процеса на присъединяване към еврото.

Сигналът, който дава агенция Fitch и със сигурност ще бъде последван и от другите две големи рейтингови агенция, би трябвало да накара властите бързо да излъчат ясна еднозначна позиция за продължаване на пътя към еврозоната. В противен случай ще сме свидетели на намаляващи перспективи, които преди всичко ще разколебаят чуждите инвеститори.

Коментарите на международните анализатори би трябвало да отрезвят и опозицията, която с насаждане на страхове слага прът в колелото на растежа на икономиката.

За сравнение, по време на управлението на кабинета Виденов, в който Румен Гечев е вицепремиер,  а сега е основен опонент на еврозоната, агенция Fitch изобщо не ни мереше рейтинга, защото беше „боклучарски“. Една година след излизане от финансова кризата - през 1998 година, Мудис ни измери с рейтинг, който е най-ниския в В- зоната и съответства на държави като Гана и Лаос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай