Неделя,

Първа копка на втория Босфор. Мегапроект на Ердоган

От: стандарт -
901
Първа копка на втория Босфор. Мегапроект на Ердоган
A
A
A

Турският президент Ердоган е известне с любовта си към гигатските строителни проекти независимо дали става дума за ново летище, най-голямата джамия или нов тунел под Босфора. Всички тези мегапроекти бяха осъществени по негова инициатива в рекордни срокове.

Но каналът „Истанбул“ – надминава всичко, известно досега. Турското правителство на практика възнамерява да построи втори Босфор – нещо като копие на протока, който преминава през 16-милионния град Истанбул.

Изкуственият канал, дълъг 45 километра, ще преминама през западната част на Истанбул - паралелно на Босфора и ще двързва Черно и Мраморно море. 

Целта е да се облекчи интензивния трафик през Босфора и да се намали риска от катастрофи, казват от турското правителство.

Канал Истанбул ще обърне историческа "нова страница" в развитието на Турция, заяви Реджеп Тайип Ердоган по време на тържественото полагане на основите на първия мост, който ще пресича канала.

На тържествената церемония в квартал Башакшехир присъства и министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу, предаде Анадолската информационна агенция.

Очаква се проектът да се превърне в най-голямата инфраструктурна инициатива в историята на Турция и да намали драстично транспортното натоварване на Босфора.

Днешните реалности – като заплахите за Босфора и Истанбул от нарастващата морска търговия – превърнаха канал Истанбул в необходимост, подчерта Ердоган, като похвали проекта, който той нарече "своя мечта".

Подчертавайки, че броят на корабите, преминаващи през Истанбулския проток годишно, е скочил от 3000 през 30-те години на миналия век до 45 000 днес, турският президент каза, че прогнозите предвиждат до 78 000 кораба да пътуват до 2050 г., като всеки голям кораб представлява сериозен риск за мегаполиса. В Босфора ежедневно има интензивен трафик на всякакви кораби.

По предварителни разчети корабоплаването през Канал Истанбул ще бъде 13 пъти по-безопасно, отколкото през Босфора.

Според Караисмаилоглу каналът ще засили ролята на Турция в световния морски транспорт, но и ще направи много по-безопасно корабоплаването в района. Новият морски път ще ограничи нарастващия риск от кораби, превозващи опасни товари през Босфора, особено петролни танкери.

В Босфора има навигационни затруднения поради резки завои, силни течения и градски морски трафик, който превозва 500 000 пътници дневно. Предотвратяването на все по-честите инциденти и защитата на Истанбул от всякакви бедствия показват защо е необходим проектът Канал Истанбул, обясни турският министър.

Нов път между Черно море и Мраморно море

Ердоган рекламира проекта, предлагайки алтернативен маршрут, свързващ Мраморно море с Черно море, както е необходимо за безопасността на Истанбул на фона на нарастващия корабен трафик през Босфора, един от най-натоварените морски пътища в света. "Канал Истанбул е основен проект за защита на историческата и културна тъкан на пролива Босфор.

Считаме, че канал Истанбул е проект за спасяване на бъдещето на Истанбул", заяви Ердоган.

Каналът, който ще бъде изграден от европейската страна на турския мегаполис в коридора Кючюкчекмедже-Сазлъдере-Дурусу и ще бъде дълъг около 45 километра, широк 275 метра и дълбок 20,75 метра.

Капацитетът му ще бъде 160 кораба на ден, като се очаква да създаде значителна икономическа стойност чрез намаляване на транзитните периоди и разходи, като в едновременно с това ще осигури възвръщаемост чрез събиране на такси за преминаване.

Цената на проекта ще бъде около 15 милиарда долара, като новият морски път и съоръженията по него се очаква да бъдат изградени в рамките на публично-частно партньорство.

Шест моста ще бъдат построени над канала, превръщайки Истанбул в остров. Покрай новия морски път ще бъдат изградени нови жилищни зони с около 250 000 жилищни сгради. Канал Истанбул ще преминава и по-близо до новото летище на мегаполиса, позволявайки лесно прехвърляне на товари.

Очаква се проектът да бъде завършен след седем години, от които с около година и половина подготвителни работи и пет години и половина строителство.

Ердоган обаче се надява новият маршрут да посрещне първите си кораби още след 6 години.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички