Проверяват новата ни къща 10 години

Депутатите приеха "гордостта на Борисов"

Проверяват новата ни къща 10 години | StandartNews.com

София. Десет години е срокът, в който новата ни къща може да бъде обект на проверка от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Това предвижда новият Закон за конфискацията, който депутатите приеха на първо четене днес. 

Определянето на десетгодишен времеви период на придобиване на имущество, подлежащо на изследване от органите на Комисията е необходимо за правилното и еднакво прилагане на закона, както и за ефективното упражняване на правото на защита на проверяваните лица, се казва в мотивите на проекта. Правата на държавата по този закон ще се погасяват с изтичането на десетгодишен срок, считано от датата на придобиване на процесното имущество.

Поправките са предложени от депутатите от ГЕРБ Емил Радев, Красимир Ципов и Станислав Тончев. За промените гласуваха 99 депутати "за", 19 се въздържаха.

Корнезов: Виновни оправдай, невинен не осъждай

"Промените са опасни, защото могат да засегнат невинни хора", заяви депутатът от КБ Любен Корнезов по време на обсъждането им тази сутрин. "Този закон беше гордостта на Бойко Борисов", продължи депутатът.

"Той се хвалеше и тук, и в Брюксел, даже си заложи оставката, ако законът не бъде приет, каза той. От тази гордост след решението на Конституционния съд стана срам и за Бойко Борисов и за тези, които го слушат", припомни Корнезов. "КС обяви 6 и то основни текста за противоконституционни. Нали от тази трибуна ви говорихме това, защо го допуснахте", попита той. "Сега в КС, който не може да функционира, също има едно искане от депутати за още три текста. Ние не сме против конфискацията, аз съм единственият човек, който съм отнемал не веднъж и два пъти имущества в полза на държавата", подчерта Корнезов.

"Този закон е неефективен,няма да заработи. Вижте Комисията Кушлев какво направи. Този закон е опасен. Опасен, защото може да засегне невинни хора. Ако са виновни, добре. Ами ако са невинни", попита още депутатът. "Това имущество може да бъде придобито по различни начини, човекът може да бъде семеен, да има деца и хиляди други варианти. Кой ще защити интересите на тези деца, които са добросъвестни и нямат никаква вина. Една английска кралица беше казала: по-добре виновни оправдай, но един невинен не осъждай", цитира Корнезов. "А тук - под ножа всичко, може да се превърне и в една политическа репресия спрямо политическия опонент. Затова бих казал - да на конфискацията, не на този закон, който е едно юридическо недоносче", заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай