Промени в Търговския регистър улесняват бизнеса

С един софтуер институциите ще подават данните помежду си и ще пестят време на бизнеса

Промени в Търговския регистър улесняват бизнеса | StandartNews.com

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за търговския регистър, предложени от ГЕРБ, които намаляват административната тежест върху бизнеса. За законопроекта гласуваха 148 народни представители - 100 бяха „за“, 48 се въздържаха, „против“ нямаше.

Законодателната инициатива на ГЕРБ създава единна точка за подаване на документи. С един софтуер институциите ще подават данните помежду си, което ще спести време на бизнеса. Тук отново управляващи и опозиция се разделиха в мненията.

Според социалистите част от текстовете създават предпоставка за публикуването на неверни данни в търговския регистър.

„Аз апелирам към вносителите или към представителите на агенцията по вписванията, да излязат на трибуна и да поемат ясна отговорност от първо лице, че приемането на този текст няма след време да създаде предпоставки за публикуването на неистинни данни в търговския регистър. Този закон можеше да бъде направен по много по прозрачен и качествен начин“, каза Крум Зарков от БСП.

Депутатът от „Обединени патриоти“ Християн Митев обясни, че и към момента длъжностните лица от агенцията по вписванията не могат да отговарят за достоверността на финансовите отчети в годишните доклади.

„Нека не забравяме, че всеки носи наказателна отговорност за неверни данни, факти, обстоятелства, които са заявени пред държавен орган. Тоз, който си позволи да подаде декларация, в която има невярна информация пред съответният финансов орган и  съответният годишен доклад за дейността е приет в нарушение или е неистински  , или е подправен, той ще носи наказателна отговорност“, каза той.

Вносителите на законопроекта го мотивираха с облекчаване на административната тежест.

„За да може по бързо да се обработват заявления, за да може по бързо да се подават декларации, но за съжаление тогава, когато има една добра идея си търсим формални аргументи да кажем защо сме против при положение, че ние трябва да разберем, че това ще бъде полезно за всички“, каза Красимир Ципов от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай