Производители на картофи чакат помощ от държавата

Производители на картофи чакат помощ от държавата | StandartNews.com

София. Производителите на картофи чакат помощ от държавата. Заради ниските добиви тази година те твърдят, че са колапс.

Пред БНР председателят на Асоциацията на производителите на картофи Венцислав Каймаканов съобщи, че ако не се осъществи диалог с държавата, картофопроизводителите са готови на неподчинение и стачни действия.

Надяваме се да бъдат заделени достатъчно средства за подпомагане, между 5 и 10 милиона ще бъдат достатъчни, за да започнем новия сезон, каза Каймаканов. Знаем, че бюджетът няма да бъде достатъчен, но е добре някои нуждаещи се отрасли да бъдат подпомагани, особено зеленчуците.

Уведомили сме всички служби за влизане на стока от общността с фалшиви документи. Нека специалистите кажат какво е качеството, заяви експертът.   Когато останат количества и се засадят в България, това води до голям мащаб на заболяванията и изваждане на площи от засаждане. Имаме такива случаи на няколко места. Последното огнище е в Смолян.

Добивите на картофи тази година били паднали 50 до 70%.  Вместо обичайните между 150 и 200 000 тона, тази година ще подадем между 50 и 70 хиляди, твърди Каймаканов. По-ниската цена на картофите от чужбина идва от субсидиите, които получават колегите там и така постигат ниска себестойност. У нас тези компоненти са на много по-високи нива, заключи браншовикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай