Прогнозират скок на долара до 1,86 лева

Прогнозират скок на долара до 1,86 лева | StandartNews.com

Щатската валута ще остане силна и ще се търгува в широки граници

В края на тази седмица ще бъде обявен индексът на бизнес активността за производствения сектор на САЩ, който заедно с данните за заетостта се очаква да даде насоки по отношение на монетарната политика на Фед, коментира Станислав Фортунов от BenchMark Finance. Днес изявление ще даде председателят на Фед Джанет Йелън, докато в четвъртък инвеститорите ще следят изказванията на президента на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли. Щатският долар би продължил позитивното си представяне спрямо кошница от основни валути, в случай че се заговори отново за повишение на лихвените нива с по-остър от очаквания темп.

Доларът ще остане силен, като през лятото ще се търгува в границите между 1,73 лв. и 1,86 лв., смята Димо Димов, валутен дилър в Карол АД. Това означава, че през следващите месеци може да се очаква поскъпване на щатската валута с 5-6% от сегашното ниво от 1,75 лв. за долар. Доларът ще бъде силен, към момента няма основания да се смята, че ще има срив на щатската валута, коментира за "Стандарт" Димо Димов.

Според него от една година насам има консолидация в много широки граници и тя най-вероятно ще продължи. "Обикновено лятото няма големи движения, а скоро идва лято. Сигурно ще има консолидация до края на годината. Евро-долар ще е между 1,13 и 1,05", каза Димо Димов. Според него по-сериозно движение на долара може да има, само ако се чака някаква важна новина. А единствената важна новина, която ще се разбере в първия петък на април, е нивото на безработица в САЩ. Но едва ли това ще определи генерално посоката, заяви Димов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай