Прогнозират срив на имотния пазар заради по-високи лихви

Инфлацията и рецесията ще останат във фокус още много дълго време

Прогнозират срив на имотния пазар заради по-високи лихви | StandartNews.com

Малко вероятно е в следващите няколко години да видим успокояване на инфлацията, а в следващите 12 месеца централните банки ще повишават лихвите и ще трябва да намалят активите си. Това е болезнен процес, който ще доведе до повишаване на лихвите по ипотеките и със сигурност ще се отрази на пазара на недвижими имоти. Това коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в Елана Трейдинг пред българската телевизия Блумбърг.

„Повишаването на пазарните лихвени нива ще доведе до по-високи лихви по ипотеките, срив в строителството и спукване на балона. Пазарът ще достигне точка, в която ще стане достъпен за хората. От друга страна инфлацията ще ги кара да купуват все повече такива активи и затова не смятам, че балона ще се спука като през 2008 г., с по 30-40% надолу. Не смятам, че ще е такъв сценарият, особено в България, защото тук банките продължават да кредитират. В Западна Европа обаче ще има сериозна корекция на цените на имотите и това ще се отрази на икономиката. Вече го виждаме в цените на акциите, които са с 20-30% надолу“, отбелязва той.

Според него инфлацията и рецесията ще останат във фокус още много дълго време и инфлацията няма да се върне до нивата от предното десетилетие поне в близките 5-10 години. „Ще си говорим постоянно за инфлация и рецесия, може би ще видим дъно на пазарите следващата година и евентуално опит за  икономическо възстановяване, когато и ако централните банки започнат отново да стимулират“, смята гостът.

Напрежението между Запада и Русия с нейните ресурси остава и съответно не могат да се намерят достатъчно достъпни и евтини суровини, за да се успокои инфлацията. Инфлацията трябва да компенсира и факта, че икономиката е работила с много дългове през последните години и сега тя работи в полза на държавите и компаниите, които са направили тези дългове.

„Говорим за отрицателна възвращаемост – за хората, които спестяват инфлацията е данък, който компенсира фирмите, за които инфлацията означава повече приходи, а за държавата повече данъци, с което икономиката да догони тази задлъжнялост“, казва Цачев.

Спадът в стойността на еврото е свързан най-вече със страховете от рецесия, като инвеститорите избягват Европа именно по тази причина и предпочитат да държат доларови активи.

„Въпросът не е това дали ще има енергия, а каква ще е цената й. Може да се наложи да падне потреблението, а тогава ще страда икономиката. Именно индустрията ще пострада от липсата на енергия, защото там се работи на малки маржове и производството просто ще спре. Потребителите могат да получат помощ от държавата, но индустрията не може да бъде спонсорирана в следващите 2-3 години“, категоричен е Цачев.

Гостът прогнозира, че акциите ще продължат да се движат надолу и суровините ще продължат да правят корекции докато се стигне до баланс на реалната стойност на много активи. „Има опасност от 4% лихва в САЩ и 2-3% в Европа до края на годината и това ще окаже влияние на много сектори. Технологичният сектор ще намали експозицията си, тепърва ще се видят негативните ефекти“.

„Не смятам, че нещата са се променили през последния един месец, това което видяхме от Пауъл е, че той каза истината в очите – Фед няма да налива толкова пари, колкото се очакваше. Виждаме едно отрезвяване на финансовите пазари“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай