Сряда,

Прогнозират още два месеца ръст на безработицата

От: Рачо Рачев -
Прогнозират още два месеца ръст на безработицата
A
A
A

Поне още два месеца безработицата у нас ще продължава да расте, прогнозират от Българската стопанска камара. По-значимо ангажиране на хора евентуално се очаква едва в края на годината.

Оптимизмът след разхлабването на част от ограниченията, наложени на бизнеса, е прекален, смята председателят на БСК Радосвет Радев заради многото условности, очакваното свито потребление и големите инвестиции за рестарта на освободените бизнеси.

„Готовността и отварянето на заведенията не е равно на това, че ще има същото бурно потребление на тези услуги, защото много хора в момента причисляват собственото си икономическо поведение в относително тясната координатна система на собствените доходи и респективно – каква част от тях може да похарчат за естетика, за заведения и за всякакви други неща. Така че от една страна  - вероятно да, ще има потребление, но то няма да бъде с онези обеми и втори път  - самата услуга на предоставящия ще бъде с по-висока цена и респ. по-ниска печалба“, обясни Радосвет Радев пред БНР.

„Възобновяването на работата -  такава, каквато е била до 13-ти март, е абсолютно различно днес, тъй като с въвеждането на условията, с които ще се възобновява, особено в сферата на услугите, се предвижда един неясно голям, но все пак значителен бюджет по осигуряването на тези безопасни мерки – дезинфектанти, лични защитни средства, също намаляването на капацитета  - било то на фризьорските салони, където в часа, в който вие трябва да бъдете на фризьор никой друг не може да влезе, било то в ресторантите, където на една маса мога да седна до 4 човека. Тоест -  от една страна ще имаш много по-малко потребление на вече анонсираните услуги, а от друга страна трябва да имаш някакъв инвестиционен ресурс, с който да направиш годни тези същите заведения, помещения и малки бизнеси да ги направиш пригодни към условията, които изисква вече така нареченото „санитарно извънредно положение".

Според председателя на Българската стопанска камара моделът на възстановяването на работата в условията на коронавируса  - и в сферата на услугите, и в тази на производството ще върви бавно, защото бизнесът сега изготви изцяло нов протокол на трудовите отношения .Трудна е и прогнозата колко безработни може да поеме бизнесът в следващите месеци и как ще се възстановява заетостта.

А загубилите работата си през изминалия месец и половина не трябва да очакват да се върнат веднага на работните си места: „Трендът за следващите месец-два ще бъде все още на освобождаване. Вероятно есента ще започне възстановяване, защото лятото голяма част, включително западноевропейските ни партньори, излизат в августовското безвремие и почти никой не работи. Моето усещане е, че четвъртото тримесечие на тази година ще покаже първи трендове на наемане отново на хора“, допълни Радев.

"И голямата заплаха отново за бизнеса  - при разхлабването на мерките, ако, не дай си боже, се стигне до нова вълна на заразяване, всички ние вече знаем колко страшно беше до днес. И този страх според мен е основният аргумент да бъдем изключително прилежни в спазването на здравните изисквания към всички нас“, коментира още Радосвет Радев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички