Прогнози от финансови експерти за 2014 г.

Прогнози от финансови експерти за 2014 г. | StandartNews.com

Финансови експерти дадоха своите прогнози за новата 2014 г.

Би трябвало годината да е малко по-добра

Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България

В момента тенденцията в Европа е към възстановяване на икономическия растеж. Надявам се, че в България със закъснение от едно-две тримесечия ще можем да се включим в този процес. Има някои признаци за възстановяване и в българската икономика. Няма някакви драматични външни или вътрешни шокове. Би трябвало 2014 г. да бъде подобна или малко по-добра от 2013 г. Дали очаквам придобивания на банки през 2014 г.? При всички случаи след всяка криза има бизнеси, които оцеляват и стават по-силни от периода преди кризата. Има и други, които губят мотивация за определени пазари, и т.н. В този контекст банките не са изключение. Придобивания са възможни, но не са задължителни. Не е ключово като някакъв вид развитие в сектора.

Битка на пазара на бързи кредити

Неделчо Спасов, изпълнителен директор Easy Credit

Нашите прогнози сочат, че тенденциите на пазара на небанковите институции ще са подобни на тези от 2013 г. А именно ще бъде трудно по отношение на отпускане на кредити поради огромната конкуренция, която се е създала. Друга трудност ще бъде свързана със събираемостта на тези вземания. Смятам, че ще се повторят тенденциите от 2013 г., през която се наблюдаваше леко влошаване на събираемостта. Хората все по-трудно изплащат тези кредити. Дали пазарът ще се редуцира през 2014 г.? Докато не се наложат някакви регулаторни ограничения или рамки, в които да се движи този пазар, не очаквам това да се случи.

Взаимните фондове се връщат на мода

Деян Василев, управител на сайта "Моите пари"

Все повече разумни граждани ще инвестират част от спестяванията си във взаимни фондове, а не в обикновени депозити или спестовни сметки, защото така ще постигнат по-голяма доходност. Най-добре е около 20% от спестяванията да бъдат инвестирани в по-рискови активи. Средните нива на доходите от депозити са 2,37%, дори да са 4%. Ако човек е имал пари във взаимен фонд, щял е да постигне брутна възвращаемост. Взаимен фонд, който инвестира в борсов индекс, може да постигне доходност дори 20%, като се махнат таксите и комисионите, пак остават около 10%. През 2014 г. може да се достигне и 15% доходност.

Сега е моментът и да предоговорим кредита си с банката, от която е изтеглен, или да потърсим рефинансиране, тъй като лихвите по кредитите и по депозитите ще продължат да падат и през 2014 г. Ако законодателят иска да балансира отношенията между банките и потребителите, трябва да премахне наказателната такса за предсрочно погасяване на ипотечните кредити. Подобна такса е обоснована донякъде единствено при ипотеките с дългосрочен фиксиран лихвен процент. Няколко банки имат въведен прозрачен процент, но той не е Юрибор, плюс надбавка, а е средната цена на привлечения ресурс, т. е. цената на лихвите по депозитите служи като компонент в образуване на лихвата по кредитите и този ресурс е прозрачен, защото се публикува от БНБ на база агрегатни цифри. От друга страна, той ще бъде по-инертен от Юрибор, т.е. дори и лихвите да започнат да нарастват в някакъв момент, лихвите по депозитите ще останат по-ниски. Все повече се наблюдава борба за добри кредитополучатели, защото банките са много ликвидни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай