Прогноза: Лихвите по ипотеките падат до 5,5%

Прогноза: Лихвите по ипотеките падат до 5,5% | StandartNews.com

Спад на лихвите и по-голяма активност в кредитирането през 2015 г. очакват експертите от консултантската компания Кредит Център. И през 2014 г. лихвите по ипотечните кредити продължиха да се понижават. Основно това се дължеше на спада на лихвите по депозитите, но и промените в закона за потребителския кредит донесоха промяна в структурата на ипотечните заеми, която в някои случаи доведе и до по-ниско оскъпяване. Конкуренцията между банките за привличане на клиенти също беше двигател за понижаване на общата цена на кредитите. В края на 2014 г. лихвите по ипотечните заеми се движат между 6% и 7%, като очакванията на Кредит Център са в края на 2015 г. те да са на нива 5,5-6,5%, каза изпълнителният директор на компанията Тихомир Тошев.

Заемите за бизнеса ще бъдат най-активният сегмент от кредитирането през 2015 г., смятат експертите. Дълго отлагани планове на бизнеса за инвестиции, преструктуриране, навлизане на нови пазари и увеличаване на продажбите ще започнат да се реализират, като от страна на банките също ще има по-добри оферти. Лихвите по бизнес кредитите се движат в по-голям диапазон и в края на 2014 г. най-често са в границите 5-9%, като в края на 2015 г. очакванията са те да са между 4,5% и 7,5%. Очаква се ръст и в кредитите за строителство на жилищни проекти. В резултат ще се появят оферти за финансиране веднага след Акт 14.

При потребителките кредити през 2014 г. лихвите се понижиха с 1,5% и в края на годината са между 7% и 13%, а очакванията са през 2015 г. да слязат на нива между 7% и 11%. При потребителските кредити много важни са стабилните трудови доходи и ниската кредитна задлъжнялост, така че клиентите, които ги притежават, ще могат да разчитат на лихви между 7% и 8,5% по потребителските си кредити. Ще расте търсенето на по-големи потребителски заеми - между 30 хил. и 50 хил. лв., които ще се използват за покупка на имоти и ремонти. Освен това се очаква все по-често суми между 400 лв. и 1000 лв. да се взимат назаем от банки, а към бързи кредити да се прибягва за суми до 300 лв. Според прогнозата на Кредит Център 2015 г. ще бъде стабилна, а конкуренцията между банките ще доведе до по-добри цени на кредитите и нови продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай