Четвъртък,

Прогноза: БГ икономиката ще расте по-бавно от световната

От: Стандарт -
211
Прогноза: БГ икономиката ще расте по-бавно от световната
A
A
A

Икономиката на България ще се развива с по-слаб ръст от глобалния, като през 2021 г. ще нарасне с 3,5%, а през 2022 г. – с 3,8%. Очакваният ръст на глобалната икономика е с 5,5% през 2021 година и 4,2% през 2022 година. Това е прогнозата на застрахователя на търговски кредити Euler Hermes. За Еврозоната очертаващите се перспективи са 5% увеличение за 2021 и 4,2% за 2022 година.

Несигурността за икономическото развитие експертите обвързват с няколко фактора. Много сериозно влияние оказва прекъсването на веригите за доставка, което изненада света в условията на неочаквано бърз растеж след COVID-19. Възстановяването им според експертите ще се случи чак през 2023 година.

Допълнителни икономически вълнения се очакват и с поетапното или цялостно отпадане на държавни политики за подкрепа на бизнеса и хората в периода на COVID-19 кризата. Според доклада и към момента икономиките на развиващите се държави се оказват по-уязвими и в невъзможност да наваксат изоставането. Основна причина за това според експертите на Euler Hermes са забавянето във ваксинацията на населението и по-малките ресурси за гъвкави политики в подкрепа на местните икономики.

Докладът на Euler Hermes предупреждава и за продължаващ ръст на инфлацията, като за 2021 година тя се очаква да достигне 2,2% в еврозоната и 4,1% в САЩ. Въпреки че през 2022 година експертите очакват забавяне на тенденцията, тя ще остане възходяща, а в определени сектори се очаква да е значително по-висока от средното. Сред тях са производството на автомобили, строителните материали, както и търговията на дребно и логистичните и складови услуги.

Заради затрудненията в доставките и проблемите на пазара на работна ръка производствата ще продължат да срещат затруднения, което ще забави в известна степен ръста на глобалната търговия по отношение на обемите. Актуализираната прогноза на Euler Hermes e за увеличение от 8% и 6% като обем съответно за 2021 и 2022 година. Очакваният ръст като стойност обаче е 16,9% и 8%. Според специалистите капиталовите пазари до голяма степен са имунизирани срещу негативните ефекти на неочаквано бързия растеж след COVID-19 кризата и затова очакванията там са за стабилно развитие и през следващата година, пише investor.bg


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com