Профсъюз предлага сериозна данъчна реформа у нас

Едно от исканията на КНСБ е въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица

Профсъюз предлага сериозна данъчна реформа у нас | StandartNews.com

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) организира днес конференция на тема "С тази данъчна система дотук!", на която ще представи своята визия за данъчна реформа в България.

Едно от исканията на КНСБ е въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица, както и необлагаем минимум колкото минималната работна заплата.

За участие в конференцията са поканени представители на изпълнителната и законодателната власт, икономисти.

Според КНСБ е необходима промяна на цялата данъчна философия, а дебатите за данъчните промени трябва да бъдат основни в условията на финалната фаза на бюджета за 2023 година.

За да се подкрепи покупателната способност на работещите, синдикатът предлага въвеждането на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, но придружен от увеличаване на ставката по данъка върху доходите на физическите лица от 10% на 15%.

Според експертните разчети това ще донесе положителен резултат за всички работещи, които получават доход до 2800 лв.

Става въпрос за над 83% от всички осигурени лица.

Тази стъпка ще донесе загуби за бюджета от милиард и половина лева, но според експертите те ще бъдат компенсирани по линия на други данъчни промени, които КНСБ предлага.

Сред тях е вдигане на данък печалба от сегашните 10 на 15 процента, което би донесло два милиарда лева повече приходи в бюджета.

Сметките сочат, че ще има 471 милиона лева допълнителни приходи при възстановени ставки на ДДС на 20 процента.

На конференцията синдикалистите отново ще поставят отдавнашното си искане за въвеждането на данък върху финансовите трансакции и на така наречения "дигитален данък" за цифрово присъствие, което би донесло допълнителни приходи в бюджета съответно 900 милиона и 400 милиона лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай