Проданов зарадва туризма. На кои сектори помага Плана за възстановяване

Министърът на туризма се яви на кръгла маса в Хисаря

Проданов зарадва туризма. На кои сектори помага Плана за възстановяване | StandartNews.com

„СПА туризмът и балнеологията могат да кандидатстват за подкрепа от грантове и финансови инструменти за милиони левове в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост“. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на кръгла маса по темата, която се проведе в Хисаря.

Той подчерта, че има такива опции и като цяло Планът е структуриран на базата на постигнати цели. В него са заложени стълбовете "Зелена България", "Иновации и конкурентоспособност", "Дигитализация на сектора". „При една по-добра активност от страна на бранша, той може да се възползва от тези проекти”, каза още министърът.

В рамките на Плана са предвидени инвестиции в размер на 2,937 млрд. лв. под формата на грантове и финансови инструменти на българските предприятия за улесняване на прехода им към цифрова, нисковъглеродна и ресурсно ефективна икономика. Средствата са предвидени основно за технологична модернизация и енергийната ефективност. Очаква се кандидатите от СПА и балнеология да бъдат допустими за финансиране, разясни министър Проданов.

И добави, че са предвидени средства за мерки за енергийно обновяване на нежилищни сгради, включително сгради от целия сектор „Туризъм“, в това число и балнеотуризъм. Допустимите бенефициенти обхващат микро/малки, средни и големи предприятия при най-много 50% интензитет на предоставената безвъзмездна финансова помощ.

„Ще бъдат инвестирани средства и в електронни административни услуги и регистри, включително и за дигитализиране на такива в сферата на туризма“, допълни още министърът.

Относно програмата за настаняване на украински бежанци в хотели по Черноморието, министърът обяви, че до края на тази седмица ще бъдат изплатени средствата на хотелиерите за периода от 24 февруари до 31 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай