Проблеми в нормативната уредба на строителния сектор

Проектанти, контрол и строители трябва да бъдат абсолютно независими, категоричен бе пред БНР инж. Иван Каралеев от Камарата на инженерите проектанти...

Проблеми в нормативната уредба на строителния сектор | StandartNews.com

Проектанти, контрол и строители трябва да бъдат абсолютно независими, категоричен бе пред БНР инж. Иван Каралеев от Камарата на инженерите проектанти.

„Изпълнението на проекти, които са на база на инженеринг, може да доведе до изкривяване на основните нормативи. Огромната част от обществените поръчки по принцип основно се възлагат на инженеринг. Тогава строителят поема цялата отговорност за изпълнението. Той държи финансовите ключове. Той контролира целия процес. От една страна това е изгодно за възложителя, но е изключително неприемливо за обществото“, обясни инж. Каралеев. Той подчерта, че грешка в проекта много лесно би могло да бъде отстранена още в началото.

Инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Строителната камара, отбеляза, че строителството в България се изпълнява по начин, близък до всички европейски достижения:

„Строежите в България са с качество, категорично доказано, не по-лошо от останалите страни. Разбира се, имаме и своите проблеми и грешки. Ако се допускат някъде грешки, то нормативната база е тази, която дава възможност да се допуснат някои неточности. Затова ние се концентрираме именно върху това – чрез нормативни документи да имаме възможността да създадем обстановка на регулиран процес и добро взаимодействие“.

Всички участници в един инвестиционен процес са едно семейство, категоричен е инж. Мазнев. Според него именно недостатъците в нормативната база дават възможност за недобра координираност между участниците. Той добави, че всеки трябва да носи отговорност за работата си.

Инж. Каралеев се съгласи, че има проблеми в нормативната уредба, което е проблем на цялата система:

„Не може обществени поръчки да се залагат по критерий за най-ниска цена. Това не води до добри резултати. Трябва да се търси оптимално отношение между качество и цена“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай