Приеха Бюджет 2013

Това е последната държавна сметка в мандата на кабинета "Борисов"

Приеха Бюджет 2013 | StandartNews.com

София. След близо 5-часово заседание парламентът прие Бюджет 2013 г.

Той със сигурност няма да попречи на растежа на икономиката, дори има предпоставки за нейния растеж, обяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов след гласуването.

Това е възможно най-добрият бюджет за парите, с които разполагаме, коментира от Царево премиерът Бойко Борисов. Ще има повече пари за образование, за здравеопазване, много пари за култура, археология – традиционно за това, за което винаги сме давали – за инфраструктура, и за всичко останало, допълни той.

Депутатите решиха с текст в преходните и заключителни разпоредби на закона, че електромобилите ще бъдат освободени от данък, предаде Дарик. Мярката бе предложена още в средата на годината, като целта е да се стимулира навлизането на електромобили у нас. Депутати от опозицията обаче възразиха, че в хазната не се намериха пари за малки социални плащания, но се прави данъчно облекчение за притежателите на електромобили.

Горанов определи бюджета като "реалистичен и изпълним" и добави, че има предпоставки за икономически растеж. „Той е настроен така, че да стимулира доходите. Има предпоставки, понеже харчи повече отколкото изземва, да стимулира потреблението като един от елементите на растежа, така че пак казвам има предпоставки, заложени в бюджета за стимулиране на растежа следващата година", каза зам.-финансовият министър.

Беше приет бюджетът на общините за 2013 г. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности е 1 941 743 600 лв.; трансфери за местни дейности, в т.ч. обща изравнителна субсидия - 240 640 000 лв. и трансфер за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища - 19 000 000 лв.; целева субсидия за капиталови разходи - 101 900 000 лв., в т.ч. за изграждане и основен ремонт на общински пътища 50 000 000 лв.

Месечната помощ за дете остава 35 лв. за всяко дете от едно семейство. Еднократната помощ при раждане е както следва: за първо дете – 250 лв.; за второ дете – 600 лв.; за трето и всяко следващо дете – 200 лв. Размерът на допълнителната еднократна помощ за дете с установени трайни увреждания 50 и над 50 на сто до навършване на 2-годишна възраст е 100 лв. Размерът на месечните помощи за отглеждане на дете до една година е 100 лв. Еднократната помощ за близнаци е 1200 лв. за всяко дете. Размерът на еднократната помощ по чл. 8в, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2013 г. е 2880 лв.

В резерва за неотложни разходи се отделят до 30 млн. лв. за основен ремонт и изграждане на детски ясли и градини. За предоставяне на крайни декодиращи устройства на лица със специфични социални потребности за приемане на цифрово телевизионно радиоразпръскване и за провеждане на национална информационна кампания за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване са предвидени до 17 500 000 лв.

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г., е 2,0 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай