Четвъртък,

Предупреждение: Енергетиката може да пострада тежко от мораториума

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
380
Предупреждение: Енергетиката може да пострада тежко от мораториума
A
A
A

Секторът на енергетиката може да пострада жестоко от наложения мораториум върху цените на тока, парното и водата, заяви пред НоваНюз бившият министър на икономиката Николай Василев. По думите му ограниченията могат да доведат до редица фалити на дружества.

„Компенсаторните мерки би трябвало да имат временен характер, иначе обществото и бизнесът свикват с тях, свикват с това, че някой друг ще им плаща сметката. Нямаше нужда държавата да подкрепя всички. Това е антисоциална мярка. Няма проблем енергийно бедните да бъдат подпомогнати, но защо това трябваше да се прилага и за хората, с най-високи сметки за ток, които нямат нужда от помощ”, коментира Василев.

Според бившия икономически министър ако започне разбиване на устоите на пазарната икономика, обикновено става за постоянно.

„България е една от държавите, която печели от скъпия си ток, точно както някои страни печелят от износа на нефт. Печелим милиарди от износа на ток. Ако някой би трябвало да се оплаква, това трябва да са останалите бедни страни”, допълни той.

Николай Василев изрази притеснения за цялостната икономическа политика на страната и множеството неясноти. „Говори се за голямата роля на държавата. Това е много социална и популистка политика, каквато не сме имали след въвеждането на Валутния борд. Визията за повече държава е популистка и лява, това не е реформаторския модел”, категоричен е експертът.

Василев коментира още, че България е закъсняла с десетилетие за влизане в еврозоната, като това е единственият път да се превърнем в първокласна държава.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com