Събота,

Предлагат бързи кредити в плод-зеленчука

От: Валери Роев -
752
Предлагат бързи кредити в плод-зеленчука
A
A
A
  • Краставицата се конкурира по цена с луканката
  • Инфлацията у нас най-висока от13 години насам

"Загледах щанда с краствиците в магазина и дойдоха при мен две момичета, за да ми предлагат бърз кредит."

Анекдоти като този заляха социалните мрежи в последната седмица, а краставицата стана символ на поскъпването у нас - най-вече на скока на цените на хранителните стоки. Националният статистически институт потвърди тази седмица, че най-голям е той именно при краставиците и пипера. Само в рамките на един месец - през януари, двата зеленчука са поскъпнали съответно с 16,4% и 22,2%. "Почетната тройка" допълват доматите, чиято цена е скочила с 13,6% през първия месец на 2022 г.

По пазари и магазини килограм краставици в последната седмица се продаваше за 6-7 лева, а на места дори и по-скъпо. Стигна се до там, че някои търговци обявяваха цената за 100 грамакраставица - 80 ст., както се прави с луксозни храни като черен хайвер или първите череши от Чили и Аржентина, които излизат по пазарите посред зима. Възмутени потребители създадоха специална група във Фейсбук: "Не на скъпите краставици в България!" и призоваха за бойкот на зеленчука заради високата му цена. Някои публикуваха и лозунги като "Долу краставичарската мафия".

В дъното отново има газ

Поскъпването на плодовете и най-вече зеленчуците започна още в края на миналата година. Малко изненадващо, точно около Коледа имаше стабилизиране на цените, отчете председателят на Държавната комисията по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. От началото на тази година и особено през последните седмици обаче отново се наблюдава главоломен скок при пресните зеленчуци. Той се дължи на рекордното поскъпване на газа и тока. Те увеличиха значително разходите за отопление на оранжериите, а някои производители директно се отказаха да залагат продукция. Надяваме се, че само до пролетта.

Отделно, от септември скочиха драстично и цените на торовете и препаратите за растителна защита, което също се дължи на скъпия газ. "Това тепърва ще влияе на цените на зеленчуците през 2022 г.",  предупреди Владимир Иванов.

Скъпотията счупи рекорд от кризисната 2008 г.

Краставиците и останалите зеленчуци обаче са само най-яркото отражение на инфлацията през последната година, която от началото на тази 2022 г. препуска още по-вихрено (виж графиката).

Данните на Националния статистически институт отчитат през януари повишение на цените с 9,1% за година. В сравнение с декември 2021 г. поскъпването е с 1,5 на сто в рамките само на месец, става ясно от Индекса на потребителските цени. Специално при храните повишението е по-голямо - 2,4% за първия месец на годината. Като цяло скокът в цените на храните за една година е 11,2%.

Толкова висока инфлация у нас не е имало от близо 14 години.

За последно през ноември 2008 г. НСИ отчете годишно повишение на цените от 9,1%, каквото имаме и сега. Тогава беше разгарът на глобалната икономическа криза, в която България влезе с леко "закъснение".

Народът реагира и с чувство за хумор

Освен с възмущение, потребители в социалните мрежи реагираха и с чувство за хумор на резкия скок на цените, най-вече на зеленчуците. Някои припомниха, че традиционно по това време на годината у нас не се е  консумирал пресен зарзават. "Баба ви все краставици е яла през февруари. През този месец се пие вино и се яде луканка, която е на същата цена като краставиците", гласи един от популярните коментари във фейсбук.

Светският лъв лорд Евгени Минчев пък публикува своя снимка с две краставици, към която добави коментар: "Познавате моята скромност, но нека и аз покажа благополучие! Цели две краставици! Ще се пирува!"

Отношение по темата във фейсбук взе и доайенът на телевизионната журналистика Кеворк Кеворкян. "Поканихме си гости на вечеря. Жената сервира таратор. Веднага на вратата цъфна НАП и започна разследване. Откъде имаме пари за цяло кило краставици...", написа той в страницата си в социалната мрежа.

Друг шегаджия пък отбелязва, че преди 1989 г. в магазините може да не е имало банани, но "поне краставици имаше".


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com