Предимството да караш електромобил

Той е тих и не отделя въглеродни емисии, все по-често срещан по улиците ни

Предимството да караш електромобил | StandartNews.com

Във все по-динамичния свят, в който живеем, и затягащите се мерки за намаляване на вредните емисии, устойчивото поведение е принос както към опазването на околната среда, така и към собственото ни здраве. Всяка малка промяна, водеща към природосъобразен модел на живот, е стъпка напред към по-добро бъдеще.

И ако сме готови да заменим личния си автомобил с по-честа употреба на градски транспорт или велосипед, то една крачка в тази посока вече е направена. Когато искаме да разполагаме с повече гъвкавост в плановете ни, пространство за багаж и приятели, екологичното придвижване има и друга алтернатива – електромобилът. Той е тих и не отделя въглеродни емисии, все по-често срещан по улиците ни. Към тези предимства добавяме още:

  • Ниска еко такса и освобождаване от годишен местен данък за автомобила;
  • По-ниски разходи за сервизно обслужване спрямо конвенционалния автомобил;
  • Безплатно паркиране в синя и зелена зона;
  • Възможност за безплатно зареждане на публично достъпни станции;
  • Голям избор на производители и модели;
  • Средният пробег с едно зареждане е 280 км за нови електромобили от среден ценови клас до 35 000 евро и с мощност на батерията 45 kWh;
  • Стандартно зареждане на батерията - между 4 - 8 часа, на бърза зарядна станция - между 20 - 40 минути;
  • Висока цена при продажба на електромобила на вторичния пазар.

Желанието за инвестиции в електромобили в последните години набира популярност, в отговор на което ПроКредит Банк има разработено подходящо финансиране. Чрез кредита „Екомобилност“ при лихва от 1,5%, Банката подкрепя покупката на електрически автомобил както за физически лица, така и за юридически лица.

ПроКредит Банк от години насърчава инвестициите в социално отговорни и опазващи околната среда проекти както за свои клиенти, така и в личната си инфраструктура. През 2015 година банката започна решителна подмяна на автопарка си с първите 10 електромобила. В момента повече от 60% от авропарка е съставен от електромобили и плъг-ин хибриди. Чрез този личен пример за приложимостта на електромобилите в ежедневието на бизнеса за пътувания до обекти на клиенти, банката стимулира промяната към по-съвременна и чиста градска среда.

Банката наскоро стартира още един интересен проект, чрез който се стреми да подпомага по-бързото изграждане на подходяща инфраструктура за употреба на електромобили. Той представлява изграждане на мрежа от публично достъпни станции за зареждане на електромобили, поставени във всички държави, където банката оперира. Със създадената инфраструктура, желаещите могат да пътуват с електрически автомобил в цяла Югоизточна Европа чрез безплатно зареждане на тези над 210 зарядни колонки. За по-лесното им достигане, Банката създаде и мобилното приложение ProCredit Charging Stations. В България станциите наброяват 65, инсталирани основно в големите областни градове.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай