Правят Българска седмица в Берлин

Правят Българска седмица в Берлин | StandartNews.com

Представяме се с Копривщенска къща, гайдари и луканки на изложението "Зелена седмица"

Българските производители на храни ще промотират продукцията си една седмица през април в големите германски вериги в Берлин. За това се договориха в германската столица зам.-министърът на земеделието Васил Грудев и представители на веригите. "Засега имаме договорка с METRO, но предстоят преговори и с Kaufland", каза Грудев. Цяла седмица родните производители ще имат възможността на собствен щанд да представят стоките си във веригите. Германците проявяват интерес към родното вино, мляко и млечни продукти, био стоки, мед, плодове и зеленчуци, както и традиционни месни специалитети, както и розовите продукти, каза Грудев.

Зам.-министърът е в Берлин за откриването на българския щанд в рамките на най-голямото Международното изложение за земеделие, храни и градинарство "Зелена седмица 2016". В него страната ни участва за 27-ми път с 18 фирми. Тази година щандът ни е под формата на двуетажна Копривщенска къща от възрожденски тип и се разполага на 140 кв. м. България е в хале 6 между Индия и Виетнам. Първият посетител беше федералният министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмид. Всяка година той избира само 8 щанда, който да посети. Шмид беше посрещнат от зам.-министър Грудев с традиционни български продукти - пита, баница, вино, млечни и месни деликатеси. "Изключително сме благодарни, че министър Шмид тази година се спря на нашия щанд. Постарахме се той да е витрина на нашите български продукти. Интересът към него е огромен. Този щанд ще даде възможност на производителите ни да стъпят на германския и на световния пазар", каза зам.-министър Грудев.

Асортиментът на родния щанд включва сирене, кашкавал, млека, колбаси, храни по традиционни местни рецепти като "Панагюрска луканка", филе "Елена", роле "Трапезица", лютеница, плодови напитки, компоти и сладка. Биволският суджук и продуктите с роза - ликьор от рози, билкова напитка с розова вода и планинска изворна вода с екстракт от роза, са най-атрактивни за посетителите. Тази година по идея на Министерството на земеделието има комплексно представяне на България. Танцьори и гайди веселят посетителите. Хората трябва да усетят, че сме гостоприемни, а най-голямото ни богатство са самите българи, каза Христо Димитров, хореограф и продуцент на ансамбъл "Българе". На откриването на българския щанд присъстваха шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев, изпълнителният директор на ИАЛВ Красимир Коев и трима депутати.

2000 фирми от 68 страни показват продукцията си

От 15 до 24 януари близо 2000 компании от 68 държави участват в изложението за земеделие, храни и градинарство в Берлин. Изложението се нарича "Зелена седмица", защото навремето участниците в него са били облечени в зелено - това са германските ловци. Тази година страна-партньор на изложението е Мароко, а общият брой на халетата е 26 на площ от 125 000 кв. м. Особен интерес представляват събитията в хале номер 18, което е изцяло посветено на производството на бира, защото тази година се навършват 500 години от въвеждането на Закона за чистота на бирата - т.н. "райнхайтсгебот", регламентиращ производството и търговията с пиво в Бавария. Според закона в производството могат да се използват само висококачествени продукти и съставките вода, ечемик, хмел и мая. Посетителите могат да опитат различни бири и да се запознаят с техниките за тяхното производство.

Съпътстващата програма в конферентните зали предвижда общо 300 конгреса, конференции и дискусии по теми на аграрната политика. Очакват се около 500 000 посетители. Мерките за сигурност на тазгодишната "Зелена седмица" са засилени заради новогодишните събития в Кьолн.

Германия дарява оборудване на БАБХ

Българската агенция за безопасност на храните ще получи безвъзмездно лабораторно оборудване от Федералния институт за оценка на риска. Споразумение за това беше подписано в рамките на изложението "Зелена седмица" в Берлин, Германия от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев и вицепрезидента на Федералния институт за оценка на риска проф. Райнер Витковски. Предоставеното оборудване включва технически средства за микробиологични изпитвания на храни, диагностика на заболявания по животните и др. Ще бъде предоставено и спомагателно оборудване за пробоподготовка за някои химични анализи и серологични изследвания. Целта е да бъде подобрен анализът, изследването и качеството на храната на българския пазар, каза зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай