Правиш катастрофи = До 7 пъти по-скъпа застраховка

Коректните шофьори с по-ниска цена за "Гражданска отговорност"

Правиш катастрофи = До 7 пъти по-скъпа застраховка | StandartNews.com

София. До 7 пъти ще скача цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за шофьорите, които правят катастрофи на пътя. Това ще стане след въвеждането на системата бонус-малус за определяне цената на полицата. Основният принцип при нея е, че коректните шофьори ще плащат по-ниска цена за "Гражданска отговорност", а водачите с много нарушения по пътищата ще купуват няколко пъти по-скъпа полица.

Това стана ясно от думите на Борислав Богоев, зам.-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор". Той беше гост на конференцията "Шофирането е и отговорност", организирана от електронната медия ИНСМАРКЕТ. По думите на зам.-председателя на КФН, новият вариант на Кодекса за застраховане би трябвало да бъде приет до средата на 2014 г.

Така до края на следващата година системата бонус-малус може да бъде въведена и у нас. Тя ще заложи методология, по която всеки водач ще получи индивидуален коригиращ коефициент. Той ще се изготвя на база неговите провинения по пътищата, като коректните шофьори ще получат нисък коефициент, а нарушителите на пътя - висок. "Например човек без никакви провинения по пътищата получава коригиращ индекс от 0,6. Умножаваме по индекса предлаганата премия от застрахователя по "Гражданска отговорност", която е например 200 лв., и така коректният водач ще получи по-ниска цена - 140 лева", даде пример Богоев.

Системата действа реципрочно спрямо водачите с редица нарушения. "Водач с множество нарушения и стар автомобил получава коригиращ индекс 1,6 например, което означава, че умножаваме премията от 200 лв. и той трябва да плати 320 лв.", обясни зам.-председателят на КФН. Цената на застраховката за най-големите нарушители на пътя може да се умножава например по 7. По думите на Богоев, системата бонус-малус ще доведе до поскъпване на "Гражданската отговорност" през първите 1-2 години от въвеждането й, защото ще бъде нужно време на водачите да свикнат с нея.

9% от колите са нови

55% от автомобилите в България са произведени преди 15 и повече години. Тези данни изнесе комисар Антон Антонов, началник отдел "Пътна полиция" към ГДНП - МВР. Той беше гост на конференцията "Шофирането е и отговорност", която се проведе вчера в София. На фона на 55% стари автомобили, новите превозни средства са едва 9%. Като цяло регистрираните превозни средства у нас са 3,6 милиона.

От началото на годината в резултат на пътно транспортни произшествия са загинали 430 души, посочи Антонов. 50% от трагичните случаи се дължат на превишена скорост. 20% от инцидентите свършват с фатален край поради неправилно изпреварване, 7% - заради отнемане на предимството, 3% - поради алкохол. Оказва се, че най-рисковите водачи са младите мъже между 18 и 24-годишна възраст, както и мъжете над 64 години. Първите често карат с превишена скорост, като най-често инциденти, създадени с тях, се случват в тъмните часове на петък, събота и понеделник, посочи комисар Антонов. Мъжете над 64 години най-често са в позицията на пешеходец или водач на каруца, когато става дума за произшествие на пътя.

Шефовете на фирми с по-големи обезщетения

Шефовете на фирми, които имат големи семейства, ще получават по-големи обезщетения, ако ги удари автомобил. Размерът на обезщетенията, които ще изплащат застрахователите на пострадали граждани при инцидент на пътя, ще се определят на база материални и нематериални щети, научи "Стандарт". Нематериалните щети представляват болката и страданието, свързани с тежки инциденти, докато материалните щети са загубата на доход. С други думи, ако човек, който издържа 3-членно семейство, плаща данъци и създава някакви блага, пострада в пътно произшествие, то обезщетението ще е по-високо, тъй като неговият принос към обществото и семейството му ще бъде преустановен. И обратното.

Ако водач, който няма отговорност към никого, не плаща данъци и т.н. пострада в инцидент, то обезщетението ще бъде в по-малък размер. Западният модел дава по-голяма тежест на материалните щети, отколкото родната практика. При формиране на обезщетението у нас факторът "болка и страдание" заема 85% от стойността, докато в Австрия например делът на тези щети се свежда до 50%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай